EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Joves en risc d’exclusió treballen per refer l’ermita de l’Erola de Viladrau

Per dins havien caigut els sostres intermedis i no s’hi podia entrar”. Ara, a través d’una vintena de voluntaris, s’està treballant perquè l’ermita torni a ser habitable. Aquest juliol es va fer el primer camp de treball amb nois i noies provinents de l’àrea metropolitana.

El 9 Nou
14/10/2010

Erola és un topònim que significa pla petit al cim d’una muntanya. Erola també pot significar creixement circular, per exemple d’algunes classes de bolets. Aquest és l’origen de l’ermita de l’Erola, una construcció situada al vessant nord del Matagalls, i que després d’un temps mig abandonada s’ha començat a rehabilitar.

La remodelació és iniciativa de l’entitat Viladrau Educació, en col·laboració amb la Fundació Vincles. Lluís Pagespetit, de Viladrau Educació, comenta que l’ermita “es trobava en molt bon estat pel que fa a l’exterior, ja que va ser restaurada ara fa uns 25 anys. Per dins, en canvi, havien caigut els sostres intermedis i no s’hi podia entrar”. Ara, a través d’una vintena de voluntaris, s’està treballant perquè l’ermita torni a ser habitable.

Pagespetit explica que la intenció és que la rehabilitació de l’ermita “serveixi també per rehabilitar les persones”. Així doncs, part de les obres d’adequació s’estan fent amb l’ajuda de nois i noies en risc d’exclusió social. Viladrau Educació i la Fundació Vincles tenen un seguit de convenis amb associacions que vetllen per la reinserció social, “sobretot canalla que tenen problemes familiars o econòmics i no surten gaire del seu ambient”.

Aquest juliol es va fer el primer camp de treball amb nois i noies provinents de l’àrea metropolitana, i “l’experiència va ser molt positiva; ja volen tornar”, destaca Pagespetit. Els adolescents van fer una estada de vuit dies a l’ermita: “Dormíem a l’interior, i a banda de netejar i adequar l’espai fèiem activitats de lleure. Cada dos dies baixàvem a Viladrau a comprar menjar i dutxar-nos. Per ells va ser tota una aventura”. Aprofitant aquesta estada es va col·locar la porta i la finestra del que serà un futur refugi excursionista i també es va netejar l’interior.

El més important per aquests joves és que “mentre restauren, aporten, i un cop estigui rehabilitat en podran gaudir, ja que ens agradaria que tothom que hi participi hi pugui venir algun dia”. Els materials utilitzats s’aconsegueixen de manera cooperativa a través de la gent que col·labora o d’alguna donació de l’administració. Tothom aporta allò que té i pot; un cop es té suficient material per anar a fer feina els voluntaris es posen mans a la obra. També es compta amb l’ajuda de tècnics qualificats en aspectes com la col·locació de bigues. Després d’aquest primer camp de treball es té previst poder-ne fer un altre aquest setembre.

La rehabilitació de l’Erola es farà en un període de temps llarg, uns tres anys aproximadament, ja que “és millor anar a poc a poc i aconseguir la implicació de més gent que fer-ho tot de cop, el procés de restauració és una part molt important del projecte”, destaca Pagespetit.

Un cop estigui rehabilitada, l’objectiu és que serveixi per poder-hi fer estades curtes i activitats relacionades amb l’entorn natural i social: “Que puguin venir esplais a desenvolupar unitats didàctiques i fins i tot passar-hi alguna nit acampant”, afegeix Pagespetit.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't