EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Judith Camps, de Torelló, rep el diploma de mestre artesà

El lliurament dels diplomes forma part dels actes del 25è aniversari del centre Artesania de Catalunya. Entre aquests actes, Camps i la seva parella, Gabí Boixader, faran una demostració d’imatgeria festiva en miniatura, dissabte a la tarda a la Fira de Barcelona.

El 9 Nou
29/11/2011

Camps, constructora de figures i entremesos, ha estat una de les 21 guardonades amb el diploma aquest 2011. El lliurament es va fer ahir al vespre al palau de la Generalitat. El Diploma de Mestre Artesà és la màxima distinció que la Generalitat pot atorgar a una persona artesana.

Per obtenir el Diploma de Mestre Artesà és condició necessària tenir una experiència de més de quinze anys de professió, i s’avaluen aspectes com la potenciació de l’ofici i la incorporació de disseny, tradició, plàstica o creativitat. El reconeixement té caràcter vitalici.

El lliurament dels diplomes forma part dels actes del 25è aniversari del centre Artesania de Catalunya. Entre aquests actes, Camps i la seva parella, Gabí Boixader, faran una demostració d’imatgeria festiva en miniatura, dissabte a la tarda a la Fira de Barcelona.

Nota de premsa de la Generalitat

President Mas: “Catalunya ha estat i és un país de gent d’oficis i això, encara avui, és una bona targeta de presentació a l’exterior”

El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre l’acte de lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà 2011

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre la llarga trajectòria que acumula Catalunya en l’àmbit dels oficis i ha assegurat que aquest fet és “un bon element de promoció”. “Catalunya ha estat un país que ha excel·lit i excel·leix en oficis i aquesta categoria d’un país de gent d’ofici encara avui és una bona targeta de presentació que mantenim”, ha declarat.

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules en l’acte de lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà corresponents a l’any 2011, que reconeixen la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.

Després de distingir 21 nous Mestres Artesans d’arreu de Catalunya, el president ha destacat que el guardó no només reconeix la “pràctica excel·lent d’un ofici”, sinó que també vol premiar la vessant “d’ensenyar els oficis a altres persones”. En aquest sentit, Artur Mas ha agraït especialment als artesans aquesta part més pedagògica de la seva feina, assegurant que “convertir-se en mestre no és gens fàcil, però és molt agraït i molt necessari” i que “crear i fer escola és també una manera de fer país”. “I això val per a tot, per a l’artesania, per als oficis, per als coneixements i per a les actituds – ha reblat-, i Catalunya també té una tradició llarga, rica i sòlida, de gent disposada a ensenyar als altres”.

En un entorn amb dificultats econòmiques i incertes de cara al futur, el president ha celebrat que hi segueixi havent “gent dinàmica i activa” i ha destacat el fet que “amb bons mestres, molta gent pot acabar enganxant-se a una activitat de bon ofici i de tanta tradició”.

Per últim, el president ha demanat que més enllà de la tradició, la creativitat i la cultura, “no es menystingui la vessant econòmica de l’artesania”.

Nota de premsa del departament d’Empresa i Ocupació

L’artesana figurista Judith Camps rep el Diploma de Mestre Artesà 2011

· L’artesana osonenca ha estat distingida enguany, juntament amb altres 20 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà, que atorga anualment la Generalitat de Catalunya. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, presideix aquest vespre, al Palau de la Generalitat, l’acte de lliurament d’aquestes distincions.

· En paraules del president Mas, “Catalunya ha estat i és un país de gent d’oficis i això, encara avui, és una bona targeta de presentació a l’exterior”.

· Amb aquests guardons, el Departament d’Empresa i Ocupació, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), reconeix la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.

· Amb el lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà s’obre el calendari d’actes del 25è aniversari del centre d’Artesania Catalunya, que comptarà amb una exposició commemorativa i un showroom a Fira de Barcelona, entre altres activitats.

L’artesana figurista Judith Camps i Vilaseca, de Torelló, especialitzada en construcció de figueres i entremesos, ha estat distingida enguany amb el Diploma de Mestre Artesà. El Departament d’Empresa i Ocupació distingeix amb el Diploma de Mestre Artesà 2011 un total de 21 artesans catalans, en un acte que es va celebrar dilluns al vespre al Palau de la Generalitat, i que va presidir el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. Durant l’acte, el president Mas va recordar que “Catalunya ha estat i és un país de gent d’oficis i això, encara avui, és una bona targeta de presentació a l’exterior”.

Després de distingir 21 nous Mestres Artesans d’arreu de Catalunya, el president va destacar que el guardó no només reconeix la “pràctica excel·lent d’un ofici”, sinó que també vol premiar la vessant “d’ensenyar els oficis a altres persones”. En aquest sentit, Artur Mas va agrair especialment als artesans aquesta part més pedagògica de la seva feina, assegurant que “convertir-se en mestre no és gens fàcil, però és molt agraït i molt necessari” i que “crear i fer escola és també una manera de fer país”. “I això val per a tot, per a l’artesania, per als oficis, per als coneixements i per a les actituds – va reblar-, i Catalunya també té una tradició llarga, rica i sòlida, de gent disposada a ensenyar als altres”.

En un entorn amb dificultats econòmiques i incertes de cara al futur, el president va celebrar que hi segueixi havent “gent dinàmica i activa” i va destacar el fet que “amb bons mestres, molta gent pot acabar enganxant-se a una activitat de bon ofici i de tanta tradició”. Per últim, el president va demanar que més enllà de la tradició, la creativitat i la cultura, “no es menystingui la vessant econòmica de l’artesania”.

L’acte va comptar també amb la presència del conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena; del director general de Comerç, Josep Maria Recasens; i del gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez. El lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà obre el calendari d’actes del 25è aniversari del centre d’Artesania Catalunya, que comptarà amb una exposició commemorativa al centre d’Artesania Catalunya i un showroom a Fira de Barcelona (del 2 al 4 de desembre).

Amb aquestes distincions, el Departament d’Empresa i Ocupació—mitjançant el CCAM– vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Per obtenir el Diploma de Mestre Artesà cal comptar amb una experiència de més de quinze anys de professió, i s’avaluen aspectes com la potenciació de l’ofici, la formació, així com la incorporació de disseny, innovació, i creativitat al procés artesanal.

Com en edicions anteriors, els Diplomes de Mestre Artesà compten amb la col·laboració directa de diversos artesans. D’una banda, el paper en què s’han imprès els Diplomes ha estat confeccionat per un taller artesà de paper. Es tracta de paper fet a mà, a base de fibres de cotó i lli (250g/m2 blanc i barbes als quatre costats). En el paper apareix una marca a l’aigua de l’escut de la Generalitat ampliat, en forma de filigrana.

D’altra banda, la insígnia que es lliura a cada guardonat acompanyant el diploma sorgeix d’un concurs que es realitza entre els alumnes de les Escoles d’Arts i Oficis i Disseny de Catalunya que imparteixen un grau superior en Joieria.

Els artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà 2011 han estat els següents:

– Rafael Arroyo i Villemur. Esmaltador, Barcelona (Barcelonès). Pels anys de coneixement i les seves aportacions a l’ofici, mitjançant els treballs de recerca realitzats en l’àmbit de les altes temperatures.

– Llum Benedicto i Alonso. Florista, Barcelona. (Barcelonès). Per la seva llarga i extensa trajectòria, pel foment dels treballs nupcials i per la introducció de noves tècniques en l’ofici.

– Judith Camps i Vilaseca Constructora de figures i entremesos, Torelló (Osona). Per l’excel·lència en la creació d’imatgeria festiva i la combinació de tradició i innovació en l’ofici.

– Teresa Casanovas i Andiñach. Joiera, Barcelona (Barcelonès). Per la seva extensa tasca divulgativa i formativa, la cerca de sinergies amb altres especialitats artesanes i la recerca permanent.

– Olívia Cavallé i Roig. Teixidora, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva trajectòria i la promoció en la creació de joieria tèxtil.

– Carles Codina i Armengol. Joier, de Mollet del Vallès (Vallès Oriental). Per la seva llarga trajectòria en formació i la seva contínua col·laboració amb organismes i entitats en la recerca i formació de la joieria.

– Maria Otília Colom i Esmatges. Florista, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva renovació estètica i pels treballs d’experimentació i recerca del procés floral i vegetal.

– Joan Cortiella i Garcia. Terrissaire, de la Galera (Montsià). Per la seva recerca en noves peces funcionals i l’adaptació de peces tradicionals del territori als nous temps i als nous usos.

– Fèlix Díaz i Romero. Vitraller, de Barcelona (Barcelonès). Pel seu excel·lent domini de l’ofici, que ha transmès en una llarga trajectòria formativa, i per l’aplicació de nous mètodes de reserva en el gravat.

– Joaquim Falcó i Capdevila i Meritxell Tembleque i Baeza. Vidriers, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva qualitat tècnica i formació d’excel·lència i la recerca continuada d’expressivitat artística.

– Encarna Fernández i Fernández. Brodadora, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva experiència i suport al desenvolupament de l’artesania tèxtil de Catalunya.

– Maria Josep Forcadell i Berenguer. Joiera, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva extensa activitat creativa amb experimentació de diversos processos, llarga trajectòria docent i la recerca de nous mètodes per afavorir el coneixement.

– David Gibernau i Bach. Vidrier, de Mataró (Maresme). Per la seva investigació i innovació en els processos de producció, l’excel·lent domini de l’ofici, així com la seva participació en projectes arquitectònics de gran dificultat tècnica.

– Joan Martí i Llobet. Constructor d’instruments de corda, de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Per la seva excel·lent trajectòria en la construcció i restauració de clavicèmbals i clavicordis, la qualitat tècnica demostrada i el rigor musicològic.

– Eduard Mestres i Rodà. Manufacturer d’articles del suro, de Cassa de la Selva (Gironès). Per la recerca d’aplicacions de suro en diferents àmbits, la formació de l’ofici i l’activitat dinamitzadora del sector surer a nivell nacional i internacional.

– Camila Monasterio i Vidal. Estampadora tèxtil, de Premià de Dalt (Maresme). Per la recerca constant de noves formes d’expressió i nous materials i el treball multidisciplinar amb diferents matèries i especialitats.

– Eulàlia Oliver i Manén. Ceramista, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria reconeguda i recerca constant de noves aplicacions en el àmbit de la ceràmica, i la interacció del coneixement de la ceràmica amb altres disciplines.

– Camil·la Pérez i Salvà. Ceramista, d’El Vendrell (Baix Penedès). Pel seu coneixement dels diferents elements de la ceràmica, i per ser precursora de la ceràmica contemporània, i per la seva activitat dinamitzadora de la ceràmica catalana.

– Jaume Satorras i Borbonet. Ceramista, de Santes Creus (Alt Camp). Per l’excel·lent treball de modelatge i la intervenció en restauracions d’edificis declarats patrimoni artístic.

– Mercè Vives i Fierro. Brodadora i puntaire, de Barcelona (Barcelonès). Per la recerca de noves tècniques en l’ofici i els anys de mestratge exercits.

25è aniversari del centre d’Artesania Catalunya

El lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà inaugura el calendari d’actes amb motiu dels vint-i-cinc anys d’existència del centre d’Artesania Catalunya. A partir de dilluns 28 de novembre, i fins el 4 de desembre, es realitzen un seguit d’actes amb l’objectiu de promoure la comercialització dels productes artesans entre consumidors, compradors i prescriptors, i crear un espai de venda directa de l’artesania catalana als voltants de Nadal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't