Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La Fira de la Castanya de Viladrau compta vendre’n entre 2.000 i 3.000 quilos de crues i de 1.000 a 1.500 de torrades

Els organitzadors de la Fira de la Castanya de Viladrau, que va començar divendres i es prolongarà fins el cap de setmana vinent, compten vendre’n entre 2.000 i 3.000 quilos de crues i de 1.000 a 1.500 de torrades. Aquest any compleixen el 15è anivesari.

  • El 9 Nou
  • 26/10/2009 | 16:00
  • 0

La castanya menuda, brillant i dolça del Montseny, la que proveïa totes les castanyeres de Barcelona en l’època daurada de l’ofici, recupera l’apreci dels consumidors i dels cuiners. Hi tenen molt a veure els quinze anys de Fira de la Castanya de Viladrau, que es compleixen en aquesta edició, inaugurada divendres passat amb l’entrega de la Castanya i el Pelló de Plata.

Aquest cap de setmana i el proper, Viladrau fa olor de castanyes torrades, mentre s’omple de parades productes derivats d’aquest fruit del bosc, i desplega activitats festives i gastronòmiques. “Tot el que estem fent és optimitzar la fira, presentar-hi nous productes i innovar sobre la mateixa proposta, que no cal que creixi”, explicava dissabte Xavier López, del Centre Cultural Europeu de la Natura (CCEN), que organitza els actes al costat de l’Ajuntament.

Mentre Xavier López explicava això, el centre de Viladrau s’omplia de parades amb tres denominadors comuns: castanyes, territori i tardor. Parades de gent de Viladrau, com Francisco Busquets, que des del principi s’hi va apuntar i ven castanyes “collides al Pujol, sota el Grau de Matagalls”.

No gaire lluny, una altra parada amb la varietat més gran de productes de la castanya que puguem imaginar: coques i pastissos de farina de castanya, castanyes precuinades per guisar, castanyes en almívar per postres, mel de castanyer i cervesa amb gust de castanya.

El producte estrella, la castanya torrada, l’hi posen els pares i alumnes del CEIP El Castanyer: cada pare n’ha portat 10 quilos i ha fet 80 paperines. Total: “Tenim 720 quilos de castanyes, i si en falten en comprarem més a l’organització”, explica Mercè Masnou, presidenta de l’AMPA del centre.

Tot això fa que aquests dies es venguin “entre 2.000 i 3.000 quilos de castanyes crues, i entre 1.000 i 1.500 de torrades”, diu Xevi López. Totes de Viladrau, és clar, i si el terme no dóna prou collita, d’altres finques del Parc Natural del Montseny.

Amb un producte d’aquest nivell no és estrany que es puguin fer plats com els que diumenge es van degustar en el Tast Gastronòmic, a la seu del CCEN. Un total de 14 restaurants de Viladrau presentaven 14 plats elaborats amb castanyes, dels quals esperaven servir-ne uns dos-cents.

La castanya torna, mentre els castanyers del Montseny –afectats per la malaltia del xancre– veuen esperances de recuperació gràcies a nous tractaments fitosanitaris. “Estic segur que se’n salvarà almenys el 70 per cent”, diu Xevi López. I això, també, gràcies a la feina feta en paral·lel a la Fira de la Castanya.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.