Centelles vol convertir la tòfona en un element clau en la dinamització econòmica del municipi. Prova d’aquestes bones perspectives ja s’han visualitzat amb un increment notable de les parades que acollirà el mercat, una cinquantena, la meitat de les quals amb productes relacionats amb la tòfona.
Un dels moments assenyalats de la fira serà la presentació de l’Embotit de Centelles amb Tòfona, dissabte a les 7 de la tarda. Es tracta de dos productes carnis, la botifarra d’ou i la secallona, que incorporen la tòfona com a element diferenciador. Aquests productes s’han desenvolupat gràcies al treball del Grup de recerca en alimentació i medi ambient de la Universitat de Vic. En l’acte de presentació hi assistirà la rectora de la UVic, Assumpta Fargas.
Durant els dos dies que durarà la fira hi haurà activitats del sector com una demostració de gossos tofonaires o tallers de cuina amb tòfona. A més, els restaurants de la vila també oferiran plats cuinats amb tòfona. Paral·lelament, s’han programat un seguit d’actes per amenitzar el cap de setmana, com un espectacle de dansa contemporània, una exposició d’artistes locals o, diumenge a partir de les 10 del matí, una trobada de vehicles clàssics.
Amb aquesta fira, Centelles vol recuperar l’antiga capitalitat que va tenir en el sector de la tòfona, quan al segle XIX el mercat del poble marcava el preu d’aquest producte a tot l’Estat.
Dins dels actes paral·lels a la fira, dissabte hi haurà el dinar del Concurs Ratafia Embruixada de Centelles, durant el qual es donarà a conèixer el guanyador d’aquesta primera edició. En total s’hi han presentat una dotzena de productors, procedents d’arreu de Catalunya.
La segona edició de la Fira de la Tòfona de Centelles no podia viure un millor preàmbul. Va ser dilluns, amb una jornada tècnica que portava per títol “Els enemics de la tòfona”, i que va aplegar un centenar d’inscrits. Un dels bons moments el va protagonitzar el gastrònom Jaume Fàbrega i el cuiner del Restaurant Drolma de Barcelona, Fermí Puig, durant la demostració que van fer sobre cuina amb tòfona. També es va comptar amb la presència d’un altre cuiner amb estrella Michelin, Xavier Pellicer, del Restaurant Àbac, a banda de diferents especialistes tècnics sobre la matèria. Tot un encert.
{{ comment.text }}