Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

La Monacàlia omple Navarcles de visitants

El cap de setmana del 9 i 10 d’abril, el poble de Navarcles, al Bages, va viure la Monacàlia, la Fira de l’Abat. Milers de persones s’hi van acostar per gaudir dels espectacles i espais divulgatius repartits per tot el nucli antic. Objectiu: traslladar el visitant a un altre segle i a una altra època.

El 9 Nou
25/04/2016

Per entendre la festa primer cal ubicar-la. Navarcles està situat al costat del monestir de Sant Benet, sens dubte una peça cabdal de l’arquitectura catalana i considerat un bé cultural d’interès nacional. Aquesta proximitat amb el monestir va marcar profundament les relacions que els navarclins i navarclines teixien amb aquest espai i els seus dirigents durant molts segles. En l’època feudal, el monestir era el senyor de Navarcles, i des d’allà es dirigia el poble: nomenava rectors, batlles, donava feina a la gent del poble… però també dictaminava impostos i imposicions. La festa, doncs, recrea part d’aquests episodis, com la paga dels delmes, i ho fa a través de representacions teatrals a l’aire lliure interpretades pel veïnat del poble.

Durant el cap de setmana, el poble es bolca en l’organització. Desenes de voluntaris es van vestir seguint patrons estètics de l’època medieval i van anar passejant pel poble per fer caliu, a més de participar en les constants representacions abans esmentades. Els comerços també van aprofitar per treure fora, al carrer, els seus productes, i juntament amb les desenes de paradetes que solen venir d’altres llocs, es va configurar un mercat a l’aire lliure d’allò més curiós. En total, prop d’un centenar d’espais repartits pel nucli antic de Navarcles.

Aquest any, a més, es van ampliar considerablement les activitats per als infants (Monacàlia nen) però també per a tots els públics, moltes d’elles relacionades amb els oficis. Si bé cada any ja és habitual trobar les recreacions d’oficis antics, com els metal·lúrgics, encunyadors, filadors, paraires, rentadors, elaboradors de sabó… aquest any s’han volgut ampliar per dotar encara més una visió pedagògica de la fira i també per crear encara més aquest lligam amb l’essència històrica de la festa.

A nivell gastronòmic, a més de les paradetes d’embotits i de menjar en general, es va poder degustar un porc sencer que es va coure darrere l’Ajuntament, en una brasa. Se’n van elaborar més de 50 metres de botifarra, i l’olor que desprenia era fàcilment reconeixible a tots els carrers adjacents. Els restaurants i bars de la zona van oferir també menús relacionats amb la cuina monacal. Durant el mes de març s’havien anat fent cursos de cuina de l’època, fet que demostra la importància de la festa a nivell municipal i també comarcal.

La Monacàlia és una de les festes més populars i seguides de Navarcles. Amb un pressupost que ronda els 40.000€ la fira va viure un salt endavant quan va passar de ser una fira de mercat a una fira molt més didàctica i centrada en els fets històrics. “Aquesta festa ens permet posar Navarcles al mapa”, explica Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles. De fet, el propi Ferrer se’l va poder veure disfressat durant el dia de dissabte passejant-se per tots els espais, i fent d’amfitrió a visites institucionals diumenge.

Si l’any passat el temps no va acompanyar, aquest any el sol i les temperatures agradables van afavorir una afluència massiva. I és que l’inici de la primavera i l’arribada del bon temps significa el tret de sortida a les activitats a l’aire lliure, com l’aplec de Sant Jordi a finals de mes o, fins i tot, el Festival de cinema solidari de Navarcles (CLAM). Qui no es vulgui avorrir ja sap quin poble haurà de visitar.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't