EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les escoles de música d’Osona, desconcertades amb la retallada que vol aplicar Ensenyament

Divendres es va comunicar als ajuntaments una reducció del 50% en l’ajut. Es reduirà l’aportació dels 600 als 300 euros per alumne i any. A Osona, pot afectar uns 2,000 estudiants de música.

El 9 Nou
08/08/2011

Els ajuntaments d’Osona estudien la forma d’afrontar la retallada que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha anunciat en els ajuts que concedeix a les escoles de música. La mesura, aplicable a tots els centres d’educació musical de Catalunya, es va comunicar per escrit divendres passat, i consisteix en reduir a la meitat (de 600 a 300 euros per alumnes i any) la quantitat que es concedia fins ara.

La data en què s’ha comunicat la resolució –un dia 29 de juliol, en ple inici de les vacances– ha augmentat el desconcert entre els responsables polítics i el professorat de les escoles, que a Osona sumen més de 2.000 alumnes.

La meitat d’aquests pertany a l’Escola de Música i Conservatori de Vic –la més gran de Catalunya– que té un miler d’alumnes matriculats.

La reducció té efectes retroactius, i afecta al curs 2010-2011, que es va acabar el mes de juny. No hi ha marge de maniobra: els alumnes ja van pagar les seves quotes, i també s’han pagat els sous dels professors, comptant amb una subvenció de 600 euros.

“El problema és que tot just ho sapiguem ara, a l’agost”, diu Anna Erra, regidora d’Ensenyament de Vic. En una conversa amb el director general d’Ensenyaments de Règim Especial, aquest li ha assegurat que els 300 euros formen part “d’un primer pagament”, i que en un segon s’arribaria fins als 460 o 470 euros.

Entre els responsables del centres, una retallada del 20% ja es considera “un clatellada enorme”, però si fos del 50% “suposaria reduir hores o professorat”, i en el cas dels centres més petits (com les aules associades de l’Escola de Música de Vic en pobles com Folgueroles, Calldetenes o Viladrau) arribaria a posar-ne en perill la viabilitat.

Essent realistes, els que hauran de posar els diners que falten del curs 2010-2011 seran els ajuntaments. “No podem pas reclamar als pares una aportació extraordinària”, diu Carles Mundó, regidor d’Ensenyament de Gurb. “És com acaben les retallades de la Generalitat: que ho assumeixin els ajuntaments”, lamenta Àlex Garrido, el seu homòleg de Manlleu.

De cara al curs 2011-2012 tothom té clar que les perspectives no seran millors, tot i que encara no se sap quina quantitat s’acabarà subvencionant. “Fins al setembre no ho sabrem, haurà d’haver-hi algun reajustament però intentant no perdre la qualitat”, diu Anna Erra. “Introduirem canvis organitzatius, però procurant no pujar les quotes als pares”, afirma Anna Chávez, regidora de Cultura de Centelles. Però els equilibris tenen el seu límit: “Ajustant horaris podríem reduir potser un terç del cost, però la meitat no”, diu Chávez.

Les escoles eren conscients que podria haver-hi retallades. “Estàvem reestructurant mòduls, aprofitant recursos…”, explica Sebastià Bardolet. D’aquest treball, “sortien propostes molt interessants, un plantejament nou… però ara ens ho tiren per terra”, lamenta. Bardolet, un dels professors veterans de l’Escola de Música i Conservatori de Vic, sap que “ensenyar música és car i hem d’aprendre a gestionar”, però adverteix que d’aquesta forma “es pot perdre el molt que havíem avançat en 20 anys”.

· Al Ripollès encara no hi havia ajuts concedits

Al Ripollès, la inquietud és molt menor, per la peculiar situació de l’Escola Comarcal de Música. Segons fonts del Consell Comarcal, els efectes d’aquesta retallada no es notaran perquè aquest curs no podien rebre cap subvenció de la Generalitat.

Això és degut a què les instal·lacions de l’escola estaven pendents d’homologació, en aspectes com sortides d’emergència. Fins ara l’escola s’ha finançat a tres parts, amb aportacions del Consell Comarcal, dels ajuntaments i els pares d’alumnes. Per al curs que ve, 2011-2012, s’està ultimant un conveni amb Ensenyament per rebre una part del finançament.

· Gurb, primer municipi que ha protestat a través del ple

L’Ajuntament de Gurb és el primer que ha adoptat un acord de ple sobre la retallada a les escoles de música. En el ple d’aquest dimecres, a proposta del regidor d’Ensenyament, Carles Mundó, es va acordar de fer arribar una carta de protesta a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau.

L’Ajuntament de Gurb, amb una escola de música que funciona des de fa 8 anys i té 160 alumnes –comptant-hi els adults– rebria 24.000 euros de menys. La carta dirà “que no compartim la retallada d’aquestes proporcions per a un curs que ja ha acabat”, i tampoc la data en què s’ha comunicat. Mundó ho considera “poc lleial entre administracions”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 120 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't