EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’escenari dels pactes contra Felip V ja és Bé Cultural d’Interès Nacional

La Generalitat aprova la protecció de Sant Sebastià, que havia promogut EspaiCat des de Vic. L’expedient ja incorpora un projecte arquitectònic per a la rehabilitació de l’ermita i la casa adjacent.

El 9 Nou
12/02/2011

L’ermita de Sant Sebastià, escenari on es va forjar el Pacte dels Vigatans contra l’absolutisme de Felip V, ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Lloc Històric.

El Diari Oficial de la Generalitat del passat dia 28 de gener va publicar la resolució del Departament de Cultura, que culminava cinc anys de gestions que ha impulsat l’Associació Cultural EspaiCat, amb seu a Vic. L’entitat va rebre dimecres la confirmació per carta de l’acord.

Aleix Andreu, en nom d’EspaiCat, celebrava aquest dijous que finalment s’hagi aconseguit preservar Sant Sebastià. “Hi havia informes favorables dels serveis tècnics, però a l’haver-hi hagut un canvi de govern estàvem a l’expectativa”, explica.

Tot i això, els últims passos de la tramitació han estat ràpids. La resolució de Cultura protegeix, a més de l’ermita, un “entorn de protecció” al seu voltant. Tot i que encara no han pogut consultar l’expedient sencer, saben que s’hi ha incorporat “un projecte arquitectònic” per a la rehabilitació de l’ermita i la casa adjacent, que presenta problemes de conservació.

En aquesta casa està previst ubicar-hi “un centre d’interpretació” per explicar els fets històrics que van passar en aquest lloc.

La proposta de declarar Sant Sebastià com a BCIN arrenca de l’any 2005, quan s’hi va commemorar el 300 aniversari del Pacte dels Vigatans, que va representar l’aixecament contra Felip V. Ara hi ha una altra fita en perspectiva: l’any 1714, en què es commemora el 300 aniversari del final de la Guerra de Successió. “Això ens permetrà posar Osona al centre d’aquests actes”, diu Aleix Andreu.

A banda de la importància que té “per als que som independentistes” la declaració com a BCIN, des d’EspaiCat remarquen que la comarca se’n pot veure també beneficiada des del punt de vista turístic”. Tot i que no està condicionat i amb una senyalització mínima, Sant Sebastià ja és actualment un lloc molt visitat.

La petició ha comptat amb el suport d’una trentena d’ajuntaments d’Osona, i també de l’Ajuntament de Moià. L’ermita de Sant Sebastià està situada dins del terme municipal de Vic, però en la divisió eclesiàstica pertany a la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer.

· Bressol de la revolta catalana

Dels orígens de l’ermita de Sant Sebastià se’n sap poc. Possiblement va ser una més de les esglésies i ermites dedicades a aquest sant amb motiu de les pestes que van assolar Catalunya a principis del segle XVI (sant Sebastià era l’advocat contra aquesta malaltia).

Consta per primer cop en un document del Bisbat de Vic l’any 1522, i a finals d’aquest segle ja es té constància que hi havia una casa per a l’ermità i s’hi celebrava un aplec.

El 17 de maig de 1705, l’ermita de Sant Sebastià­ va acollir una reunió secreta de vuit homes notables de la Plana, descontents amb el rei Felip V. Els convocava Llorenç Tomàs i Costa, en aquell moment rector de Santa Eulàlia, canonge de la catedral de Vic i vicari capitular, és a dir, una mena de bisbe en funcions.

La trobada va acabar amb l’anomenat Pacte dels Vigatans, en el qual els assistents es comprometien a aixecar una tropa de sis mil homes en suport del rival del monarca, l’arxiduc Carles d’Àustria.

Aquest va ser l’inici de la Guerra de Successió, que acabaria fatalment per als catalans amb l’entrada de les tropes de Felip V a Barcelona, i l’anul·lació de les llibertats nacionals a través del Decret de Nova Planta. A la fotografia, aspecte actual de l’ermita.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't