EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’exhibició i el concurs de cavalls reforcen el component ramader del Mercat del Ram

El Mercat del Ram de Vic d’aquest any ha reforçat l’aspecte ramader, programant moltes activitats relacionades amb el cavall. La més important, un concurs de cavalls àrabs puntuable per AECCA en el qual participaran 59 cavalls.


El 9 Nou
26/03/2010

I és que Osona és al mapa mundial del món del cavall àrab ja que hi ha entre 1.000 i 1.200 exemplars en diferents explotacions. El Mercat ja va començar dimecres, i dijous es va fer el pregó.

Un concurs morfològic i de bellesa de cavalls àrabs puntuable per AECCA (Associació Espanyola de Criadors de Cavalls Àrabs) és la principal novetat de la part ramadera del Mercat del Ram. El concurs i diverses activitats relacionades amb els cavalls (exhibicions, carruatges o esports amb cavall) reforcen aquest any el caràcter ramader de la fira en un any que no hi ha –es fa cada dos anys– el concurs de vaques frisones.

L’aposta pel cavall no és res més que la constatació de la importància d’aquest animal, i en concret el de raça àrab, a Osona on hi ha, segons explica Lluís Rufat, un dels criadors de la comarca, entre 1.000 i 1.200 cavalls àrabs en diverses explotacions.

De fet, al concurs –que es farà dissabte i diumenge– hi participaran 10 cavalls de les explotacions Romero Arabians, Extravagancia, El Fagot, Equus Arabian, Manubens, Farrés Àrabs i David Sala Àrabs, totes elles de la comarca. L’organització del concurs l’han portat a terme Lluís Rufat i Pau Santamaria, tots dos criadors de cavalls àrabs, que volen d’aquesta manera “posar valor a aquest cavall i recuperar la competició en l’aspecte morfològic”.

En el concurs de Vic, del tipus D, “el més baix de tots”, i de caire estatal, hi ha 59 cavalls inscrits de Catalunya però també de Madrid, Segòvia, Balears o Galícia. “És el concurs d’aquesta categoria amb més cavalls inscrits”, diu Santamaria, i des de l’AECC el permeten “després de complir una sèrie de requisits”. I és que l’afició al cavall àrab ha crescut molt en els últims anys i a Osona especialment perquè “Vic és al mapa mundial del cavall àrab”, i ho demostra que molts osonencs crien i entrenen cavalls que compren als països àrabs, on hi ha una gran afició. “Però encara és poc valorat”, diuen Rufat i Santamaria.

El que és més difícil de saber és el cens exacte de cavalls a la comarca, segons expliquen des de l’oficina local del DAR, tot i que la nova normativa, que s’aplica des de l’1 de juliol de l’any passat, obliga que tots els exemplars portin un xip. “Els ramaders, hípiques i explotacions de cria”, diu la veterinària Lluïsa Fabrat, “sí que ho tenen”, però hi ha molts particulars que encara no ho fan.

El recinte firal del Sucre acollirà aquest any la carpa conjunta del porcí que l’any passat, i com a novetat, es va posar a l’aparcament del recinte. Aquest any, aquesta carpa –sense els tradicionals estands de les empreses– estarà situada juntament amb la maquinària i els utillatges en una banda del recinte, mentre que a l’altra hi haurà tota la part dedicada a les vaques.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 498 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't