EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Lluís Soler debuta com a director teatral amb ‘Pensaments secrets’

L’actor de Manlleu assegura que és una incursió puntual i que “ho deixarà reposar”.

El 9 Nou
21/09/2014

Lluís Soler s’ha estrenat a l’altra banda de l’escena. Per primera vegada, l’actor manlleuenc ha fet de director a ‘Pensaments secrets’, un muntatge que s’ha estrenat a la Sala Muntaner de Barcelona. Àlex Casanovas i Mercè Pons són els dos actors que s’han posat a les seves ordres per interpretar aquest text de l’escriptor David Lodge, primer escrit en forma de novel·la, Think (2001), i després adaptat en versió teatral per ell mateix.

Que sigui aquest text el que Lluís Soler ha escollit per al seu debut en la direcció és gairebé un atzar. “És l’obra que m’ha triat a mi”, explica. La seva amistat amb Llorenç Rafecas, que va traduir-lo de l’anglès, el va portar a conèixer el text. “Em va proposar de dirigir-ho i vaig dir que m’ho rumiaria, ara tot s’ha posat bé per dur a terme el projecte”, afirma l’actor. Lluís Soler ha volgut treballar “sense pressió de cap classe”, i no imposar-se una obra excessivament ambiciosa. Pensaments secrets (Secret thoughts) és la història del xoc entre dues mentalitats –la científica i la humanista– encarnades en un home i una dona de mitjana edat que estableixen una relació quan es coneixen en l’àmbit universitari. Ell és un investigador dels pensament i el cervell (Àlex Casanovas) i ella, una escriptora de novel·les (Mercè Pons). Ell pensa que tot té una explicació científica, “que tot és cervell”. I ella, que hi ha alguna cosa més, “que hi ha misteri, o ànima”. Per completar el contrast, ell és un home que vol aprofitar la vida –i les relacions– al màxim, i ella acaba de quedar vídua i es troba en un moment vulnerable. “La seva relació comença i acaba en un semestre del curs”, detalla Soler. Encara que en alguns moments frega la comèdia romàntica, l’obra va més enllà d’aquest gènere i planteja qüestions filosòfiques i de relacions humanes. La part més científica dels raonaments no ha de fer por a l’espectador: “No és gens complicada, s’explica d’una manera molt popular”.

A partir d’aquesta experiència concreta, Lluís Soler no es planteja continuar dirigint. “Ho deixaré reposar, sincerament… m’agrada més cuidar-me de mi que dels altres”, diu l’actor. Tot i això, remarca que el treball amb Àlex Casanovas i Mercè Pons ha estat agradable i que ha procurat “deixar-los fer la seva, i de tant en tant anar-los conduint i reconduint”. Tal com li agrada que facin amb ell mateix, quan actua. Pensaments secrets estarà en cartell a Barcelona fins al dia 26 d’octubre.

UN TEXT DE SUNYOL

També serà aquest mes d’octubre quan Lluís Soler, en la seva faceta d’actor, interpretarà un text de l’escriptor vigatà Víctor Sunyol en el marc del Festival Shakespeare de Barcelona. Es tracta de Birnam, un monòleg d’un actor veterà que s’enfronta al paper de Macbeth i, des del camerino abans de sortir a escena, s’adona que no pot confiar ni en el llenguatge, ni en el teatre, ni en l’ésser mateix. “És una gran obra”, diu Lluís Soler, que en principi té previst fer-ne una lectura dramatitzada, tot i que no descarta memoritzar-lo si hi és a temps.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't