Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

L’últim cafè d’en Paco

Paco López tanca una etapa de 36 anys al capdavant del bar La Tortuga, a Vic. Ha aprofitat les vacances per deixar la feina darrere la barra, on ha passat més de mitja vida, i traspassar el local, que continua.

  • El 9 Nou
  • 16/09/2012 | 12:40

Divendres 31 d’agost a les 5 de la tarda. Paco López fa algun cafè, dóna algunes instruccions als dos cambrers, parla amb un proveïdor… tot com un dia normal, poc abans de l’hora de tancament del popular bar La Tortuga de Vic.

Però alguna cosa indica que aquest és un dia especial: de tant en tant, entra algun dels clients habituals i saluda efusivament el propietari, li dóna les gràcies, el felicita… El cartell que hi ha preparat a la porta diu “Tancat per vacances” però d’aquí a 15 dies, quan tornin a obrir, ell ja no serà darrere la barra. “Em puc permetre aquest petit luxe”, diu Paco López, en Paco de La Tortuga, en el seu darrer dia de feina.

Aquest mes d’agost ha acabat de lligar el traspàs del bar amb en Ferran Sirera, que a partir d’ara portarà l’establiment. Amb 58 anys, Paco López creu que ha arribat el moment de portar una vida més tranquil·la.

Queda lluny aquell 18 de desembre de 1976, quan ell i el seu cunyat Miquel Ordeig van obrir La Tortuga, a la cantonada de la rambla de l’Hospital amb el carrer de la Ramada. “Encara estava fent la mili a Madrid, vaig venir amb el permís de Nadal per obrir i vaig haver-hi de tornar fins al mes de març”, recorda.

Els principis van ser durs, de molta feina: “En un any, no vam fer cap dia de festa”, explica. Al cap d’un temps van decidir tancar els dijous i després ho van canviar als diumenges. Només un dia de festa setmanal, unes vacances curtetes de 15 dies, en 36 anys de feina.
La Tortuga va ser un dels primers frankfurts de Vic, que van cuidar i ampliar l’oferta d’entrepans, “i també dels primers a tenir cartes en català”.

Situat en un lloc estratègic –a tocar de l’edifici dels jutjats, l’Hospital de la Santa Creu o, fins fa poc, de les sales de vetlla del tanatori– és un bar amb molt de moviment, sobretot al matí i al migdia, en què fan dinars de menú. Últimament, a la tarda, tancaven més d’hora, cap a les 6, “un horari privilegiat”, admet Paco López. Tot i això, ell no baixava de 10 hores diàries de feina “no res comparat amb el principi, que hi havia estat 16 hores diàries”.

Paco López no es queixa: “Aquesta és una feina molt distreta”. Però també recorda que, segons a quin costat de la barra estiguis, és més dur del que sembla: “Sempre estàs pendent, mirant què falta, si tothom està servit… a vegades al tancar et quedaves a fer la cerveseta, però quan vas cansat no ho disfrutes tant”.

La Tortuga és un bar, això sí, d’una clientela “fidel i bona” que moltes vegades és més que això: “Amb tants anys, ja són amics”, diu Paco López. Tots han passat aquests dies per dir-li adéu, i entre ells alguns veïns del barri que no han fallat mai, des del primer dia.

Ara que comença una nova vida, Paco López té clar que no s’avorrirà, tot i que la seva vida laboral ha estat tan lligada “que no et pots permetre tenir gaire aficions”. A part del bàsquet, li agrada l’excursionisme: “Fa uns deu anys vaig començar, i he anat fent escapades a caminar quan podia”. Quan La Tortuga torni a obrir, d’aquí a pocs dies, Ferran Sirera estarà al seu lloc. I La Tortuga, al lloc de sempre.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.