EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Més de 500 persones participen en el primer ‘lipdub’ que es fa a la Universitat de Vic

Més de 500 persones entre estudiants, professors i personal del centre han participat aquest dijous en aquesta acció per cantar ‘Hey soul sister’ de Train.

El 9 Nou
20/05/2010

Se’n fan arreu i s’han convertit en una moda. El fenomen es diu ‘lipdub’. És un vídeo filmat amb successió contínua on molta gent repartida al llarg d’un espai fa un ‘doblatge labial’ -origen d’aquesta denominació- de la lletra d’una cançó. Tots els participants es mouen alegrament al ritme d’una coreografia mentre la càmera passa, en moviment, per davant seu.

En una classe de creativitat de la Facultat d’Empresa i de Comunicació va sortir la possibilitat de fer un musical. L’idea original però va ser reconvertida pel professor Santi Hausmann i per Dani Feixas en un ‘lipdub’. Un cop concretada la idea, explica Hausman, tot va quedar a mans dels alumnes que van començar a preparar la realització del vídeo.

L’idea es va difondre a través de la xarxa social Facebook. Mariona Muxach, alumna que ha participat en el projecte, explica que un cop feta la crida al Facebook aquesta s’ha anat estenen d’una manera ‘molt viral’. Cada participant reenviava la convocatòria als seus contactes. ‘En total hem tingut més de 500 inscrits i diversió assegurada’ explicava Muxach, vestida de dimoni després d’acabar una part de l’enregistrament.

Les instal·lacions de la Universitat de Vic semblaven aquest dijous un carnaval participatiu. Tot i que no hi havia consignes prèvies, molta gent s’hi ha presentat disfressada o amb complements que fessin ‘més vistós’ el ‘lipdub’. Dimonis, àngels, coreografia amb barrets o samarretes del Barça. Després de diverses preses d’assaig i que petits grupets practiquessin en cada un des racons, finalment, ha tocat el moment de l’enregistrament.

Com explica Hausmann en un ‘lipdub’ els assajos són importants. El fet de ser una filmació en successió contínua – sense talls, ni detalls de grups o individus- fa que s’hagi d’assegurar molt bé el recorregut que farà la càmera i que s’hi trobarà. Per la realització de la gravació s’ha contractat una empresa especialista que disposi d’un steadicam, per assegurar un plànol de qualitat amb mobilitat. En el cas de la UVic, Hausman admet que fan ‘certa trampa’ perquè el lipdub es faen tres seqüències diferents amb l’objectiu que s’hi puguin veure totes les instal·lacions de la universitat.

Un cop s’acabi l’enregistrament, el vídeo es podrà veure a partir de la setmana vinent. Es difondrà a través de diverses xarxes socials.

Jakob Lodwick, fundador del portal de vídeos Vimeo, va ser qui va etiquetar per primer cop el concepte ‘lip dubbing’ (doblatge de llavis) el 2006 a partir d’un exercici de vídeo i música. El març del 2008, estudiants alemanys de la Universitat de Furtwangen, van ser qui van llançat el projecte University LipDub Community amb la cançó ‘257 weeks’ del grup Nine Days. Un any més tard, una vintena d’universitats al món de països com França, Alemanya, Brasil, Canadà es van unir al projecte.

El primer ‘lipdub’ podria ser el clip ‘Wannabe’ de les Spice Girls de l’any 1996. on s’hi veuen les membres del grup entrant en una recepció i cantant la seva cançó de mica en mica, en un únic pla seqüència, la càmera anant de l’una a l’altre.

Per poder ser qualificat de ‘lipdub’ ha ser rodat en un sol pla-seqüència sense muntatge; comportar una o diverses cançons, originals o reinterpretades, mostrar una o diverses persones cantant la cançó i s’ha de difondre de manera fàcil i accessible.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't