Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Osona Terra suma tres nous membres i continua avançant a pas ferm

Ara fa un any es va sumar al club el Mas Lloriana, de Sant Martí Sescorts, que ofereix ous de gallina criada a pagès de manera tradicional. I aquest setembre s’hi han afegit els pollastres ecològics de Viu Bé, de Folgueroles, i els formatges del Molí de l’Alzina, de Cantoni.

  • El 9 Nou
  • 11/10/2012 | 19:39

No tenen pressa, ni volen estirar més el braç que la màniga, però continuen avançant a pas ferm. El setembre del 2009 es presentava Osona Terra, una marca per aglutinar productors agroalimentaris de la comarca amb una filosofia comú: l’aposta per l’autenticitat, la proximitat i les bones pràctiques en l’elaboració dels seus productes. Tres anys després, el col·lectiu ja ha incorporat tres nous socis. Ja en són 12.

Ara fa un any es va sumar al club el Mas Lloriana, de Sant Martí Sescorts, que ofereix ous de gallina criada a pagès de manera tradicional. I aquest setembre s’hi han afegit els pollastres ecològics de Viu Bé, de Folgueroles, i els formatges del Molí de l’Alzina, de Cantoni. “És una bona manera de no sentir-te tan sol a l’hora de fer difusió”, defensava Xavier Autet, del Mas Lloriana, des dels estands d’Osona Terra a la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. “Aquí tots valorem les coses ben fetes; pedalem en la mateixa direcció”, afegia. “Ja fa anys que estava vinculat amb alguns d’aquests productors; ara es tractava de formalitzar-ho, per continuar col·laborant”, apuntava un altre dels nous fitxatges, Jordi Anglada, del Molí de l’Alzina. “Que hi hagi tres noves incorporacions en un any és bon senyal”, assegurava Gemma Prat, que ha assumit la coordinació del col·lectiu, tot recordant que “l’objectiu no és créixer en quantitat sinó en qualitat”. Tots tenen clar que, en els moments que corren, “mirem de tocar de peus a terra”. Res de marcar-se grans objectius. “No volem que la gent es cremi i quedar-nos pel camí. Són moments per ser prudents”, defensava Josep Viladecàs, de Fussimanya.

La web, les xarxes socials i la presència en fires especialitzades són vies per continuar “fent soroll”. I és que “la crisi no se soluciona donant cops de cap a la paret, sinó remant plegats. Si no ens ajudem entre nosaltres…”, indicava el forner de Folgueroles Xavier Puigseslloses, president d’una entitat que prima el “bon rotllo” i que completen, a més dels establiments esmentats, Granges Comas, Cansaladeria Codina, Carns Martí, Casa Oms, Cervesa del Montseny, Casa Bosch i Mas Garet.

… Osona Cuina s’estanca

El col·lectiu, que ha patit dues baixes, es troba en ‘stand by’
Des d’Osona Terra sempre han reconegut que, en el moment d’engegar, van tenir en Osona Cuina un mirall i un exemple a seguir. Un mirall, però, que en els últims mesos ha reduït sensiblement la seva activitat, en bona part motivat pel mateix context de crisi. A aquest estat d’hivernació s’hi ha de sumar la baixa de dos dels seus membres, tots dos de Tona: L’Aloha, pel tancament del negoci, i La Ferreria, per un canvi de titularitat a principis d’any.

“Estem en stand by”, reconeix Ignasi Camps, de Ca l’Ignasi. “Aquesta tardor ens hem d’asseure per veure com ho reactivem i si suplim aquestes baixes”, explica, convençut que el futur del col·lectiu no està en perill. Es dóna el cas que l’última gran acció del col·lectiu, el recuperat Dijous Llarder de Vic, els va resultar molt poc rendible. Camps admet que la situació econòmica ha obligat cada un d’ells “a centrar les energies a casa, engegant iniciatives per aixecar els negocis”. Ell mateix, per exemple, va obrir per Setmana Santa un segon restaurant a Cantoni, Ca la Laia, “el germà petit de Ca l’Ignasi, amb un format més desenfadat”.

Camps té clar que és un mal moment per trobar suports econòmics, tant públics com privats, però defensa que la bona cuina hauria de ser “un dels cavalls de batalla del turisme d’aquest país”. Nascuda l’any 1998, Osona Cuina va ser pionera al país en la difusió de la gastronomia de proximitat. Són un referent.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.