Poliesportiu
Motor
Hoquei
Futbol

Panades, més que una tradició

Panades, robiols i crespells són els aliments que s’elaboren per la Setmana Santa mallorquina. Durant aquesta festivitat, les famílies s’uneixen per cuinar junts aquests menjars tradicionals.

El 9 Nou
12/04/2016

Durant la Setmana Santa a Mallorca les famílies es reuneixen per fer les tradicionals panades. Actualment, els dies en que es sol fer aquest menjar típic mallorquí són el dijous o divendres sant. Tot i que antigament això no era així. “Abans les panades es feien el dissabte, ja que era el dia que es podien menjar perquè Jesús havia ressuscitat. Els dijous o divendres no es podia menjar carn perquè era la corema”, explica la Magdalena Vanrell, de 83 anys. Tot i que aclareix que “els que compraven la butlla a l’Església podien menjar carn durant tot l’any, per tant, també podien menjar panades abans”.

Els ingredients principals per fer les panades són oli, saïm, farina, vermell d’ou i suc de taronja. Un cop tot barrejat, es fa una espècie de capsa que tradicionalment es farcia de xot o de xot amb pèsols. Encara que avui dia les tradicions han anat evolucionant i es farceix la panada de peix, verdures, porc, pollastre, tonyina i amb un poc de sobrassada depenent de cada família.

Actualment aquesta tradició no es viu amb tant fervor com abans, ja que antigament només es feien panades per Pasqua, però ara podem trobar aquest menjar típic mallorquí a qualsevol forn o supermercat. Aquest és un dels principals motius pel qual la tradició perd força, perquè les famílies perden la il·lusió per elaborar aquest aliment. Normalment les cases en les que es fan són aquelles en què encara viu l’àvia que des de nena ha interioritzat les tradicions mallorquines.

Tot i que el principal lloc on es fan les panades és l’illa de Mallorca, també hi ha altres indrets on s’elabora aquest menjar amb unes característiques semblants. A les Balears també és fan a Menorca i es coneixen amb el nom de “formatjades”. Al País Valencià es diuen “pastissets” i poden ser tant salats com dolços. Sortint dels territoris de parla catalana, també en podem trobar a Castella-La Manxa i a Galícia. Fora del territori espanyol també es fan a l’Argentina o a Anglaterra, entre d’altres.

A més a Mallorca per Pasqua s’elaboren robiols i crespells, els dolços típics de Setmana Santa. Els robiols es fan amb farina, oli, vermell d’ou, sucre i mantega. La forma en la que normalment es fan és de mitja-lluna i es farceixen de confitura de cabell d’àngel, de confitura d’albercoc, brossat, crema, xocolata i tots els farcits que un desitgi. Per altra banda hi ha els crespells, que són una espècie de galetes elaborades amb farina, oli, mantega, suc de taronja, vermell d’ou i opcionalment un xarrup d’anís. Les formes tradicionals d’aquests dolços són cors, flors i estrelles.

En definitiva, fer panades i robiols és una de les tradicions més arraigades a Mallorca, tot i que sembla que aquesta tradició es va perdent, ja que està molt lligada a la cultura religiosa. Ara bé, un bon mallorquí sempre serà fidel a les costums de la seva terra.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 559 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't