Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Ratafia amb DO del Ripollès

Marc Blázquez i David Naya comercialitzen la primera ratafia natural de la comarca. La previsió és que l’any que ve arribin a una producció dre 14.000 ampolles.

  • El 9 Nou
  • 05/07/2012 | 13:25
  • 0

La Garrotxa té la Russet, Osona té la Bosch i, malgrat ser-ne grans consumidors, el Ripollès no en tenia cap. Això, però, s’ha acabat. Marc Blázquez i David Naya, de Bruguera (Ribes de Freser), han començat a comercialitzar una ratafia “completament” natural que li han posat per nom Ratafia Moliné.

La previsió és que l’any que ve produeixin fins a 14.000 ampolles “però sempre dependrà dels productes que ens doni la natura”, diu Blázquez.

De seguida van tenir clar que seria 100% natural i que “tots els ingredients haurien de ser de Bruguera”. Això fa que sigui diferent a les ratafies més populars i comercials “ja que no és tan espessa perquè tampoc hi afegim glucosa”.

A l’hora d’aconseguir una excel·lent ratafia, Blázquez explica que la seva mare els va ajudar en l’elaboració: està feta amb nous verdes i 28 herbes i espècies diferents “i després la deixem reposar durant 40 dies i nits a sol i serena”.

Un cop van tenir la millor ratafia van iniciar el procés per poder-la comercialitzar. “Ens ha costat un any de burocràcia i permisos”, explica Blázquez, “i sense ajudes”. Diu que tot el que té a veure amb alcohol, gasolina o tabac “costa molt de tirar endavant”.

Finalment, però, ja se n’han sortit, i després de fer més d’un miler de litres de prova, “que han servit perquè amics i coneguts la poguessin tastar”, la cosa ja va de veritat, i la comercialitzaran. El fet que fins ara no hi hagués cap ratafia típicament ripollesa provablement es deu, segons Blázquez, “a les dificultats que suposa tirar-ho endavant”.

El preu de l’ampolla de la Ratafia Moliné serà de 12 euros (de 0,70 litres) i, en principi, es podrà trobar a diversos establiments de la comarca. Per cert, el nom de Ratafia Moliné es deu a l’hostal que regenta la família de Blázquez a Bruguera.

· En una masia de Bruguera
La producció de la Ratafia Moliné es fa a la masia Cal Riu, de Bruguera, on Marc Blázquez i David Naya tenen un obrador per treballar-hi. Expliquen que no s’estancaran amb només ratafia, sinó que ampliaran el negoci amb Licors Moliné, que també n’inclourà de fets a partir de la marialluïsa o el poniol.

Tot i així, tenen clar que la joia de la corona serà la ratafia. El mercat és ampli, ja que tot i que abans era un licor que acostumava a prendre la gent gran abans de dinar i amb un raig de sifó, “actualment hi ha hagut un canvi d’hàbits i s’ha estès entre el jovent, que en són grans consumidors però en aquest cas després de cada àpat i com a digestiu, que per alguna cosa està fet amb herbes”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.