EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sis generacions de sastres

Sastreria Roca de Vic, amb més de 180 anys d’història, tanca la botiga però mantindrà obert el taller dos anys més.

El 9 Nou
29/07/2015

És la crònica d’un tancament anunciat. Amb una particularitat que el fa especialment rellevant: marcarà el punt i final a sis generacions i a més de 180 anys dedicats al món de la sastreria, a Vic. La Sastreria Roca, hereva del popular sastre de la Guixa, tancarà la setmana que ve la botiga de la rambla de Sant Domènec. Amb tot, durant un parell d’anys encara mantindran obert el taller, que atendrà els clients a hores convingudes. Després, abaixaran la persiana per sempre. Serà l’adéu a un altre dels pocs establiments centenaris que queden a la ciutat.

“Oficis com aquest estan en vies d’extinció”, deixa anar Ramon Roca, sisena generació de la nissaga, i a qui li tocarà de confegir l’últim patró d’aquest negoci. Els seus fills han seguit altres camins professionals i a ell, que acaba de complir 69 anys, li ha arribat l’hora de “preparar la jubilació”. En lloc de fer-ho de cop, però, ha preferit marcar dos anys de demora. “Diuen que quan et jubiles et busquis un hobby; el taller serà el meu, durant aquest parell d’anys”, ironitza Roca, convertit, amb tota probabilitat, en l’últim sastre en actiu que queda a Vic. El fet de poder treballar a hores convingudes, en aquesta última etapa, i no dependre d’obrir i tancar la botiga “m’alliberarà dels horaris”, diu amb cert alleujament.

El primer sastre de la família que han pogut documentar va ser Josep Roca, un rodenc que es va establir a la Guixa. El seu nom figura en un rebut de contribucions de 1832, que es conserva als arxius municipals de Vic. D’això fa 183 anys. “Qui us l’ha fet, aquest vestit?”, acostumaven a demanar als seus clients, en veure’ls passar ben trajats. “El sastre de la Guixa”, responien ells, cofois. D’aquí en va sorgir el sobrenom popular de la família. Precisament, l’any 1874, veient que la majoria de la clientela eren del centre de Vic, van decidir traslladar-s’hi. Llavors el taller ja estava comandat per Isidre Roca i Pere Roca, la segona i tercera generació, respectivament. Es van instal·lar al número 10 de la rambla de Sant Domènec, d’on ja no s’han mogut en aquests 141 anys.

El negoci va viure els “millors anys” entre les dècades dels anys 30 i 50 –amb el parèntesi de la guerra–, de la mà de Lluís Roca i Xavier Roca, quarta i cinquena generació de sastres. En aquells temps l’establiment va arribar a tenir una quinzena de treballadors, i també va esdevenir, indirectament, una autèntica escola de futurs sastres i modistes.

Ramon Roca s’hi va incorporar amb 17 anys, just després d’acabar els estudis al col·legi Sant Miquel. Durant aquests 50 anys al peu del canó, Roca ha vist evolucionar notablement un ofici que, sense perdre el caràcter artesanal, s’ha adaptat als nous temps. “El meu pare no sabria com fer un vestit, avui. Ha canviat molt tot”, diu, conscient que els anys han anat portant noves modes, nous gustos i noves maneres de vestir. I nous preus: “Ara a una gran àrea comercial pots trobar un vestit per 100 euros, quan a mi ja me’ls costen només comprar la roba”, exemplifica.

“No saps mai per què la perds o per què la guanyes, la clientela”, havia sentit a dir en alguna ocasió. I la frase l’ha acompanyat sempre més. Agraeix, en aquest sentit, la fidelitat que ha tingut aquests últims anys. “No pleguis!”, encara li demanen molts clients aquests dies. El procés serà gradual. A partir del mes d’agost, i durant un parell d’anys, continuarà treballant de portes endins, al taller, atenent els clients a hores convingudes (amb accés per l’escala del costat).

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't