Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Tona vol ser punt de trobada anual dels formatgers d’Osona

Aquest diumenge s’estrena la I Trobada de Formatgers Artesans d’Osona en el marc del Tona es Fira.

  • El 9 Nou
  • 20/04/2013 | 12:15
  • 0

Tona posa les bases per esdevenir punt de confluència dels productors de formatges de la comarca. Aquest diumenge, en el marc del Tona es Fira, acull la I Trobada de Formatgers Artesans d’Osona, l’embrió d’una cita anual que es vol anar potenciant en futures edicions. En aquesta primera ocasió hi seran representats 8 dels 11 formatgers que hi ha “censats” a Osona.

Més enllà del Lactium, “la gran trobada de formatges” que se celebra a Vic –actualment dins del Mercat del Ram–, i que acull productors de dins i fora del país, Tona ha volgut focalitzar el sector “amb una trobada d’àmbit comarcal”, explica Francesc Ayats, gerent de la Fundació Osona Gastronomia, l’entitat que impulsa la proposta al costat de l’Ajuntament.

“Buscàvem un producte singular, i ens sembla que els formatges són ideals”. Aquest any l’experiència es presenta “com un tastet” de la dimensió que haurà d’anar prenent, per això es concentrarà en una matinal; l’any vinent, però, ja es vol allargar tot un cap de setmana.

Per diumenge hi ha confirmada la presència de 8 dels 11 formatgers “censats” a Osona (Mas Garet, Molí de la Llavina, Mas Muntanyola, Betara, Masgrau, Mas Rovira, El Molí de l’Alzina i Làctics Comas, que hi seran representats), a més de Formatges Montbrú, de Moià, “perquè puntualment hi tindran cabuda els territoris més vinculats a la comarca, com el Moianès”.

La mostra s’acompanya d’una petita secció de vins catalans amb denominació d’origen.

Els formatgers s’instal·laran al carrer Antoni Figueras –juntament amb algunes parades d’alimentació general–, compartint protagonisme amb la carpa d’activitats gastronòmiques, que des de fa quatre anys ha esdevingut un dels tres pilars d’activitat que conformen el Tona es Fira.

Durant tot el matí se succeiran tallers de cuina, de pa o de formatge, i els alumnes de l’Escola d’Hostaleria serviran esmorzars. També set restaurants oferiran menús als seus locals, amb el formatge de protagonista.

· Setmana Cultural, preàmbul de la 6a edició

Gastronomia a banda, la 5a edició del Tona es Fira també aixopluga una matinal de botigues al carrer, al mateix carrer Antoni Figueras, i la històrica Fira del Fil a l’Agulla, que omplirà la Canal.

Tres propostes “que es retroalimenten”, va destacar dilluns en roda de premsa l’alcalde, Josep Salom. Durant tot el matí també hi haurà jornada de portes obertes al jaciment de les Lloses i al Museu del Pa.

La fira esdevé l’autèntic preàmbul de la 6a Setmana Cultural de Tona, que s’allargarà fins al 28 d’abril i que arrenca aquest divendres a 2/4 de 9 del vespre a la sala de plens, amb la presentació del Llibre de Tona 2013, amb la presència de Mercè Canela, directora de la revista Cavall Fort.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.