EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Troben a L’Esquerda un pany sencer de la muralla ibèrica

Altres estructures indiquen que el poblament seria anterior al segle V aC.

El 9 Nou
07/09/2011

L’arqueologia és una feina pacient que no es resol en tres dies, per més que ho sembli en la versió televisiva de Sota terra. Intuïcions i treballs previs de les últimes dues o tres campanyes al jaciment de L’Esquerda de Roda s’han confirmat en aquesta, amb troballes remarcables. Un pany sencer de muralla i possibles evidències de poblament anterior al segle V aC, al sector ibèric, i en el medieval, la confirmació que l’església havia tingut un porxo o galilea i el final de l’excavació de la necròpoli amb prop de 60 tombes.

La muralla ha aparegut al fer un sondeig vertical en un lloc on l’any passat ja apareixien estructures ran de terra. Excavant en aquest punt fins a més de tres metres de fondària, ha sortit una paret reforçada amb paraments i lloses “per donar-li més resistència”, explica l’arqueòleg Albert Pratdesaba. La primera muralla del segle V aC “necessitava més fortificació” i els arqueòlegs pensen que per això es va aixecar aquest pany de muralla amb talús, afegit al que ja existia “en un moment posterior al segle IV aC”. L’estructura “és espectacular, i té molta entitat”, confirma Montserrat de Rocafiguera, codirectora de les excavacions a L’Esquerda.

Menys vistós, però no menys important, és el que ha aparegut a només uns metres de la muralla, excavant l’habitació d’una casa: sota els murs que van paral·lels a la fortificació, n’han sortit uns altres “que no segueixen la línia de la fortalesa, i que indicarien “una ocupació ibèrica anterior” al segle V aC. S’hi veu també el dintell d’una porta, que indicaria l’existència d’un carrer on posteriorment es van fer fortificacions. Els arqueòlegs ho intuïen, però fins ara no havien trobat restes “amb una entitat suficient per estudiar-les”. La troballa és remarcable perquè permet “ampliar la seqüència cronològica” de L’Esquerda, que ara se sap que va ser poblada des d’abans del segle V aC fins al segle XIV dC.

Les excavacions d’aquest any, en què han participat una trentena de persones, han ratificat una altra hipòtesi dels arqueòlegs: l’església romànica de L’Esquerda, dedicada a Sant Pere, havia tingut una galilea o porxo. “En sabíem l’existència, però no en coneixíem la funcionalitat”, explica Imma Ollich, codirectora de l’excavació de L’Esquerda. La galilea s’hauria aixecat cap al segle XII, afegida a l’església que s’havia modificat al segle anterior, i seguint una tendència observada en altres temples en la mateixa època. La galilea devia tenir coberta de fusta, amb teulat de dues vessants, i servia de lloc de trobada i “preparació” per entrar a l’espai sagrat. “Ara entenem del tot com funcionava aquest espai, per on circulava la gent i per on s’hi entrava”, explica l’arqueòloga, responsable de la part medieval del poblat de L’Esquerda.

En aquest mateix espai, darrere l’església, s’han donat per acabats els treballs de la necròpoli que havien començat fa dos anys. S’han excavat prop de 60 tombes que han revelat “una mortaldat alta d’individus joves”, diu l’antropòloga Antònia Díaz. Les alineacions de tombes semblen indicar també que no es disposaven de forma anàrquica, i que possiblement s’ordenaven per famílies.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 282 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't