Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Un ‘lífting’ centenari

PaVic reobre el Forn de Sant Miquel, fins ara a mans de l’exalcalde Jacint Codina; n’ha volgut conservar l’essència, i de passada la ciutat ha ‘salvat’ un establiment centenari.

  • El 9 Nou
  • 24/06/2014 | 8:33
  • 0

Després de tot just tres setmanes d’obres a un ritme frenètic, el 6 de juny reobria l’històric Forn de Sant Miquel, un dels pocs comerços centenaris que queden a Vic. L’establiment, fins ara a mans de l’exalcalde Jacint Codina, que s’ha jubilat, l’ha agafat la societat Panificadora de Vic, SA, PaVic, que n’ha volgut mantenir tota l’essència, tant de la imatge com dels productes que elaboren.
“Realment ha quedat molt bé”, reconeixia el mateix Jacint Codina durant la concorreguda inauguració. Tot i l’habitual voluntat de quedar en un segon terme, Codina no amagava la satisfacció d’haver pogut assegurar la continuïtat d’aquest establiment obert l’any 1913, i que la seva família ha regentat els últims 70 anys.

“L’objectiu era que no es perdés l’essència del Forn de Sant Miquel”, recordava Josep Novellas, gerent i president del Consell d’Administració de PaVic. I ho han aconseguit. De fora, la botiga s’ha mantingut intacta. Al contrari, s’han restaurat i netejat a fons les motllures i rètols que Rafael Codina, pare de Jacint Codina, havia fet dissenyar als anys cinquanta –just al costat, la Llibreria Anglada ha fet el mateix; i juntes fan molt goig–. L’interior de la botiga sí que s’ha renovat notablement, donant-li un aire més modern i més lluminós. Al terra, com a detall, s’ha recuperat una mostra de les rajoles originals, probablement centenàries. L’accés a l’obrador es fa, ara, a través d’una porta de vidre –al capdamunt de la qual s’ha mantingut la figura de sant Miquel–, que deixa entreveure el forn de llenya, que s’ha mantingut.

Més enllà d’aspectes estètics, els clients també han constatat que el forn manté la majoria dels productes marca de la casa de l’etapa Codina. Les encasades, els tortells de crema cuita o la rebosteria, sense oblidar el característic pa de pessic –divendres se’n regalava un als clients que assistien a la inauguració–, es continuen fent “amb els processos artesanals de sempre”. De fet, per assegurar-ho, PaVic ha volgut mantenir el personal, inclòs el forner, que en els últims anys ha estat la mà dreta de Jacint Codina.

Actualment PaVic, societat nascuda l’any 1956, disposa d’una vintena d’establiments de la marca, 15 dels quals a Vic. Alguns han viscut, els últims anys, un procés de modernització que els ha donat presència i competitivitat. Aquest forn, però, passa a tenir un valor sentimental afegit: “Un establiment així no es podia deixar perdre”, es felicitava Novellas.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.