EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un llibre de Miquel S. Molist explica les pintures de Sert de la catedral de Vic

El llibre de Miquel S. Molist no es limita a l’actual decoració de la catedral, que Sert va tornar a pintar després de la Guerra Civil i que va acabar poc abans de morir, l’any 1945. Hi ha també les referències de tots els treballs previs de Sert en el temple.


El 9 Nou
24/09/2012

Què representen les pintures de Josep M. Sert a la catedral de Vic? Quins personatges rellevants hi ha, enmig de les grans composicions de multituds que tant agradaven el pintor? Amb l’objectiu de respondre a aquestes i altres curiositats, Miquel S. Molist acaba de publicar ‘Les pintures de Sert a la catedral de Vic. Presents, passades i cremades’, un llibre que vol ajudar el visitant a entendre cada escena: “Entres a la catedral, veus les pintures i què entens? No saps ni qui és cadascú, almenys aquesta és la impressió que tinc jo”, explica Miquel Molist.

L’autor posa com a exemple l’escena del Calvari, que ser considerava “el millor de la catedral i de la meva vida”. L’acumulació de figures és tan gran “que ni es reconeix, a primera vista, la figura de Crist”. Miquel Molist explica la distribució de l’escena, on és sant Joan i la Mare de Déu, què representa cada una de les masses de gent –botxins, jueus i soldats, profetes i patriarques… Cada escena, a més de la il·lustració i la descripció, s’acompanya d’una petita fitxa amb la seva situació en el plànol de la catedral, la mida de la pintura i el passatge bíblic que descriu.

El llibre de Miquel S. Molist no es limita a l’actual decoració de la catedral, que Sert va tornar a pintar després de la Guerra Civil i que va acabar poc abans de morir, l’any 1945. Hi ha també les referències de tots els treballs previs de Sert en el temple: del projecte no realitzat que va començar l’any 1906 i que es va estroncar amb la mort del bisbe Morgades, i de la primera decoració completa, que s’acabarà l’any 1930 i serà destruïda l’any 1936 amb l’incendi de la catedral. “Aquesta era més treballada que l’actual, la va fer amb més temps i era la seva obra clau”, diu Molist. Abans de ser col·locada a la catedral de Vic, es va exposar a la sala del Jeu de Paume de París, on residia el pintor, i va causar una gran expectació. Avui se’n poden veure encara restes que es van salvar de la crema a la Capella Fonda de la Pietat i a l’Ajuntament de Vic. Incloïa també una decoració de les cúpules de la catedral que no es va acabar mai de realitzar.

L’objectiu del llibre Les pintures de Sert a la catedral de Vic és servir “de guia turística”, i per això es pot trobar a l’Oficina de Turisme, a més de les llibreries de la ciutat. L’autor és llicenciat en Dret i treballa a l’Ajuntament de Vic, tot i que la història és la seva passió. L’any 2010, amb motiu del segons centenari del naixement del filòsof Jaume Balmes, va publicar Reconeixement internacional de Jaume Balmes, centenari de 1910.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 128 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't