EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un llibre recull una vintena d’entrevistes amb avis de més de 70 anys d’Espinelves

Aquest projecte va néixer fa poc més de dos anys arran de la creació del grup de cultura i la ‘Revista d’Espinelves’, on l’autora entrevistava els avis d’Espinelves perquè expliquessin els canvis que havia experimentat la localitat en els últims anys.

El 9 Nou
08/07/2010

L’autora Montse Subirana ha recollit en ‘Vint-i-dues tardes, dos matins i un vespre amb els avis d’Espinelves’ un seguit d’entrevistes amb avis del poble per tal de narrar el passat i els canvis produïts a Espinelves mitjançant els records de la gent gran. L’autora va cercar els homes i dones que estan empadronats i viuen tot l’any al poble i que tenen més de 70 anys, ja que a aquests se’ls dedica la festa dels avis. Aquest llibre és un documental sobre la vida del poble, però sobretot “és un homenatge a la gent gran d’Espinelves i d’arreu”.

‘Vint-i-dues tardes, dos matins i un vespre amb els avis d’Espinelves’ és un llibre ple d’anècdotes, en què l’escriptora destaca de les seves xerrades amb els avis tres temes en comú: la guerra, la feina i la solidaritat. En aquestes converses queda patent que el record de la Guerra Civil és molt viu i en el llibre hi apareixen moltes al·lusions al conflicte.

Tots els testimonis que participen en aquest recull d’entrevistes parlen de la guerra perquè són testimonis vius d’aquest fet històric, i per l’autora “és important conèixer el passat per així entendre el nostre present; fa uns anys el paper de la gent gran era molt important, i s’hauria de revaloritzar i respectar aquesta figura”.

En aquests relats es reflecteixen els tabús que es van crear amb la guerra i la dictadura i que van repercutir en l’educació de les generacions que van viure aquell període històric. A Montse Subirana aquesta experiència li ha resultat molt positiva i enriquidora, i ha gaudit durant la seva realització per la confiança que li van oferir tots els avis i de la qual “li ha sorprès la dimensió i la bona acollida del llibre per part del públic”.

Properament Subirana publicarà amb l’editorial Arola ‘Guia per a caminants curiosos’, un projecte conjunt amb el fotògraf Rafael López, i ‘El camí de les trementinaires’, que apareixerà en Homilia 2009, un llibre que recull les obres guardonades en la darrera edició dels Premis Literaris Homilies d’Organyà.

Montse Subirana va néixer a la Pobla de Lillet (el Berguedà) i és llicenciada en Psicologia i diplomada en Turisme. El seu primer contacte amb l’escriptura va ser quan treballava de guia turística per Europa, concretament pels països escandinaus. Ha publicat altres llibres com ‘Perruca de sengla’r (2005), que va resultar finalista del Premi Recull 2002; ‘Ens ho hem de fer mirar’ (2009), que inclou el premi finalista a l’11è Concurs Literari de Narrativa per a Dones de l’Ajuntament de Terrassa, o ‘El camí de les trementinaires’, que va merèixer una menció especial en els Premis Literaris Homilies d’Organyà de l’any 2009.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 894 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't