EdiciĂł Osona i RipollĂšs

Tria la teva ediciĂł predeterminada

EdiciĂł VallĂšs Oriental

Un sant sopar cada dijous

Els torellonencs Som de Cassola, a l’estil d’un ‘choco’ basc, acaben de celebrar els seus 15 anys de cuina i trobada setmanal, al voltant d’una taula molt ben parada

  • El 9 Nou
  • 04/05/2014 | 13:30
  • 0

Era un dijous entre setmana, perĂČ va tocar arrĂČs amb llamĂ ntol, galta de porc amb mĂșrgoles farcida de foie, pastĂ­s, cafĂš i cava. I tambĂ© algun gintĂČnic, que el dia s’ho mereixia.

Va ser el menĂș amb quĂš la colla torellonenca Som de Cassola va celebrar, fa tre setmanes, el seu 15Ăš aniversari. “En aquest temps hem aprĂšs a cuinar i a menjar, lluny de les fartaneres de la primera Ăšpoca”, expliquen.

Començant per aquell primer sopar amb quù, sense proposar-s’ho, van acabar establint la tradició de trobar-se cada setmana per compartir cuina i conversa. “Ens va enredar en Jep [Serrat], convidant-nos a sopar pel seu sant”, recorda Joan Serra, una de les ànimes del grup al costat del mateix Serrat. Aquell dia “vam menjar faves a la catalana, conill amb pastanagues i crema”.

Des de llavors les coses –i les receptes– han evolucionat, tambĂ© amb l’experimentaciĂł i noves propostes. “Hem portat a casa plats sortits d’aquĂ­ i hem portat aquĂ­ plats que hem entrenat a casa”.

Per a alguns d’ells, aquest club d’amics s’ha convertit, tambĂ©, en una veritable escola de cuina. Admeten, perĂČ, que els que millor remenen els fogons sĂłn Joan Serra i Jep Serrat. “I en Mia FontserĂš les calçotades, tot i que aquest any al senyoret no li ha vingut de gust muntar-la”, riuen.

El 10 d’abril, festa d’aniversari, els actuals van fer el ple: Joan Serra, Jep Serrat, Adolf Jurado, Mia Fontserù, Jordi Serrat, Àngel Subiranas, Quico Vidal, Toni Sellarùs i Ramon Vilamala.

Som de Cassola tĂ© el seu origen al grup de teatre Nou 69. Va obrir el primer local a la ronda del Puig, relativament a prop del Teatre Cirvianum, on de mica en mica van anar acotant un espai propi a imatge dels chocos bascos, les societats gastronĂČmiques on, entre altres coses, marca l’ortodĂČxia que nomĂ©s hi tenen accĂ©s els homes. “És una cosa que nosaltres tambĂ© hem aplicat, els dijous”.

O sigui que encara avui sĂłn dies tancats per a les respectives, o convidades. PerquĂš de convidats sĂ­, que n’accepten. Es tracta de confirmar assistĂšncia un parell d’hores abans de la cita –que comença a les 9 del vespre–, que Ă©s quan el departament de cuina se’n va a comprar els ingredients del menĂș.

“Una altra cosa que hem ajustat amb el temps sĂłn els horaris”, explica Adolf Jurado, un altre membre de la colla. “HavĂ­em arribat a retirar molt tard, i l’endemĂ  no hi havia qui aguantĂ©s dret a la feina”. Ara s’hi posen a les 9 i difĂ­cilment pleguen mĂ©s enllĂ  de la mitjanit.

L’actual seu del club, la tercera per on han passat, Ă©s al carrer Santa LlĂșcia, al barri de Montserrat. Un antic cobert que s’han equipat amb una cuina professional i una logĂ­stica prĂČpia de sibarites de la bona gastronomia. I ho demostren, tambĂ©, alguns testimonis grĂ fics, actuals i antics, que decoren al local.

El mateix Nandu Jubany ha estat convidat a cuinar per a ells. O també el seu amic i xef de La Xicra de Palafrugell, Pere Bahí, amb qui li van muntar la sorpresa de coincidir-hi.

TambĂ© han passat pel club altres il·lustres com Pep Poblet o els mĂ©s recents Txarango, en aquest cas per motius fins i tot familiars. I la colla tampoc s’ha estat de res, a fora: en la sortida que fan un cop a l’any, han passat per estrelles Michelin de Catalunya i la resta de l’Estat i han muntat performances vestits de torero o fent-se passar fins i tot per pelegrins de Santiago, per admiraciĂł dels turistes.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notĂ­cies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes grĂ cies.