EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un tresor per descobrir

Sant Llorenç del Munt vol donar a conèixer el seu patrimoni, 40 anys després de fer-hi excavacions arqueològiques.

El 9 Nou
27/06/2012

Quaranta anys després de completar unes exhaustives excavacions arqueològiques, seguides d’una profunda tasca de restauració de l’edifici, que s’ha allargat fins ara, ha arribat el moment de donar a conèixer els tresors que amaga el monestir de Sant Llorenç del Munt, en terme de Sant Julià de Vilatorta.

D’aquest entorn n’ha sorgit un dels reculls “més complets realitzats per mitjans d’excavació geotècnics en edificis històrics del país”, destacava el veredicte de la beca que el propietari, Francesc Farrés, acaba de rebre de l’Ajuntament de Sant Julià. La beca servirà per acabar de donar forma al treball que ha anat elaborant sobre aquestes excavacions, però també vol ser un punt d’inflexió per visualitzar la voluntat de difondre contingut i continent d’aquest monestir, abans castell, declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1949.

Quan el vigatà Francesc Farrés el va comprar, l’any 1970, l’edifici presentava un estat deplorable. Ell ja tenia clar, a priori, que l’objectiu era sotmetre’l a una profunda recerca arqueològica. Ell mateix, geòleg especialitzat en geofísica aplicada, la va liderar. Aquella recerca inicial, que es va allargar tres anys –després de superar, primer, la complexa obertura d’un accés rodat–, va mostrar a la llum restes de l’ocupació humana en aquest indret que van des del neolític fins a l’actualitat, entre les quals destaquen les interessants petjades ibèriques, romanes i medievals. Aquella etapa de prospecció va estar supervisada per diferents especialistes, com el doctor Eduard Junyent, i va comptar amb la mà d’obra desinteressada d’un grup de col·laboradors de Sant Julià, integrat per Jordi Pallàs, Josep Masó, Pere Boixó i Josep Carrera.

Fruit de les excavacions es va recollir una notable quantitat de material “d’un gran valor”, que el mateix Farrés va anar estudiant i classificant amb el suport de diferents especialistes de cada etapa. “Ha estat el treball de la meva vida”, deixa anar el vigatà. De tot plegat es van sorgir un primer document de treball, al qual ara es donarà forma gràcies als 2.500 euros de la beca de recerca de Sant Julià.

“S’ha fet un treball completíssim i d’un gran valor”, ha apuntat l’actual regidor de Cultura, Lluís Vilalta. Ell, com el propietari, també pensa que ha arribat el moment de la difusió: “Sant Llorenç es coneix molt poc. No s’ha sabut vendre”, opina Vilalta. “I ja se sap que sense divulgació, les coses no existeixen”, afegeix Farrés. El regidor aprofita per agrair-ne la tasca de recuperació que, “sense cap suport institucional”, ha dut a terme Farrés tots aquests anys. Si no hagués estat així, “tot això s’hagués anat espoliant”, assegura el regidor. Actualment les obres principals de restauració estan gairebé acabades. Només queda pendent resoldre l’electrificació.
Propietari i Ajuntament estan d’acord a impulsar, “de cara a l’any que ve”, una campanya de promoció de l’indret per fomentar les visites guiades. Una de les sales s’habilitarà com a “petit museu” per exposar part del material que es va recuperar.

De castell a monestir

El castell de Sant Llorenç, que s’alça imponent sobre un cingle al punt més alt del terme de Sant Julià, està documentat des del segle IX, i va arribar a tenir la jurisdicció de tot l’antic terme de Vilatorta. A mitjan segle XII, després de perdre la condició de castell, s’hi va fundar un monestir agustinià. El segle XIII va ser el període de màxima esplendor de la canònica augustiniana. A partir del segle XV els priors van començar a residir fora del monestir, i el 1592 es va secularitzar. Amb la desamortització va anar a parar a mans particulars. El passat que amaga l’indret va inspirar Maria Dolors Farrés, filla de l’actual propietari, a escriure la novel·la El monestir de l’amor secret, finalista al Premi Sant Jordi de 2007.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 881 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't