EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una estrena de Martí i Pol a Torelló

La companyia torellonenca Teatre eSseLa presenta, aquest dijous, a partir de les 9 del vespre, al Teatre Cirvianum, el seu nou muntatge ‘El poble’, a partir de textos del poeta de Roda de Ter. Hi actuen Pep Tines, Cacu Prat i Jordi Salvans.

El 9 Nou
30/11/2010

Primer van ser les Històries de la vila de R.; després, La fàbrica, i ara, El poble. Per tercera vegada en la seva història, la companyia osonenca Teatre eSseLa torna als textos de Miquel Martí i Pol i els porta a l’escenari, en una producció que s’estrenarà aquest dijous al Teatre Cirvianum de Torelló.

Cacu Prat i Pep Tines, actors i directors del muntatge, expressen els poemes de Miquel Martí i Pol “a tres bandes”: la interpretació es combina amb imatges i amb música, aquesta a càrrec de Jordi Salvans. “El mateix poema s’expressa des de tres àmbits, llenguatges i arts diferents”, diu Cacu Prat. L’aproximació a l’obra –publicada l’any 1966– no es fa des d’una perspectiva històrica “sinó com un element universal”, afirma Pep Tines. En aquesta universalitat, sorgeixen temes com el país, la gent, els sacrificis, els desitjos i les misèries.

Durant l’hora sencera que dura l’espectacle, la paraula és “la veritable protagonista”, afirma Tines. La música ambienta l’escena, jugant amb la sonoritat de les paraules i també amb les imatges que es projecten en una pantalla. Jordi Salvans, músic i dissenyador gràfic, és l’autor d’aquesta part del muntatge. Les imatges realitzades per la productora control [Z] visual il·lustren l’entorn, les situacions i els personatges del poble poetitzat per l’escriptor rodenc.

L’estructura de l’obra transcorre a través de les quatre estacions de l’any i marca les etapes d’un poble i de la seva gent: conformisme, decepció, lluita i esperança.

En la inclinació de Teatre eSseLa per Martí i Pol hi té molt a veure la proximitat geogràfica –”és molt proper a nosaltres, és de casa”– però també que els temes que tracta “ens toquen de prop”. Pep Tines recorda que “la fàbrica o el poble són coses que tots hem viscut i que portem a dins”. D’altra banda, hi ha l’afinitat ideològica, “per la qüestió de país”. Teatre eSsela també sol inclinar-se per textos no teatrals “perquè et permeten de jugar-hi més”.

El poble, juntament amb La fàbrica, és un dels poemaris més populars de la primera etapa de Miquel Martí i Pol. Es va publicar per primera vegada a Palma de Mallorca, per l’editorial Daedalus, i no es va reeditar fins al 1981, a Llibres del Mall. El mateix Miquel Martí i Pol s’hi referia –en el pròleg a una altra reedició publicada l’any 1998– com a “l’intent de posar en solfa una realitat que jo, més de quaranta anys enrere, vivia dia sí, dia també amb una gairebé diria fervorosa intensitat”. En aquest sentit, el poeta de Roda aclaria que “no és un llibre conjuntural”.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

“L’espectacle ‘El poble’ està construït a partir dels textos de Miquel Martí i Pol, autor del qual ja havien sorgit altres espectacles de Teatre eSseLa com ‘Històries de la vila de R.’ o ‘La fàbrica’.

La direcció i dramatúrgia han anat a càrrec de Pep Tines i Cacu Prat, que també en són intèrprets juntament amb Jordi Salvans. La part visual del muntatge ha anat a càrrec de la productora control[Z]visual i del treball sonor se n’ha ocupat el mateix Jordi Salvans.

Segons els seus autors, ‘El poble’ és “Poesia del poble, un espectacle per veure i sentir…” En aquest treball, Teatre eSseLa proposa “una revisió d’una de les obres poètiques més emblemàtiques de Miquel Martí i Pol, ‘El poble’, un clar referent de qui va ser anomenat el ‘poeta del poble’, amb una posada en escena en la qual, des de la contemporaneïtat, veu, música i imatges apropen a l’essència d’un poble, vist com a referent universal del nostre país, on la gent amb els seus sacrificis, desitjos, misèries, il·lusions, lluites, somnis…, les tradicions o l’entorn físic en són els protagonistes”.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 279 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't