EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una mostra recull una cinquantena de goigs, cobles i ‘llantos’ inspirats o fets a Manlleu

Manlleu va inaugurar dissabte, al Centre Cultural de Caixa Manlleu, l’exposició “Puig Manlleu us correspon”, un recull d’una cinquantena de goigs, cobles o ‘llantos’ manlleuencs. Joan Arimany ha coordinat des de la Biblioteca Municipal el recull d’aquests documents de religiosita popular.

El 9 Nou
20/01/2010

Convertits en símbols de la cançó religiosa i de l’expressió de la religiositat popular, els goigs també poden ser un valuós material per conèixer una vessant més de la cultura popular d’un poble. Amb la intenció de donar relleu a aquests documents, Manlleu va inaugurar dissabte, al Centre Cultural de Caixa Manlleu, l’exposició “Puig Manlleu us correspon”, un recull d’una cinquantena de goigs, cobles o llantos manlleuencs.

“Els goigs formen part dels documents que una biblioteca hauria de tenir; se’ls ha de donar valor, sobretot si són de caràcter local”. Ho destaca Joan Arimany, que des de la Biblioteca Municipal de Manlleu ha coordinat el contingut d’aquesta exposició. Per Arimany, els goigs són documents “polièdrics”, que permeten obtenir informació “des de diferents òptiques i punts de vista”, ja sigui pel seu contingut musical, literari o d’antropologia cultural.

L’exposició destapa un exhaustiu recull de goigs amb Manlleu com a denominador comú. O bé estan inspirats en espais, ermites i edificis religiosos de la ciutat; o bé han estat elaborats per manlleuencs, ja sigui en l’apartat de la música, del text, del grafisme o pel fet d’haver estat editats per impremtes locals.

Part d’aquest material ja forma part del fons documental de la Biblioteca Municipal de Manlleu, però també s’ha tingut accés a originals i còpies de documents provinents de col·leccions particulars o d’alguns arxius diocesans. “La mostra conté una quinzena d’edicions originals”, destaca Arimany, que recorda que cada un dels goigs “amaga la seva història particular”.

Malgrat l’exhaustiu contingut de la mostra, Arimany adverteix que “no hi seran ben bé tots” els goigs inspirats en Manlleu. Per exemple, hi faltaran els fets per algun manlleuenc com Francesc d’Assís Pujol i Escalé, que en va il·lustrar a diversos llocs de Catalunya i Andorra.

De goigs impresos n’existeixen a Catalunya des del segle XVI, però els més històrics que es conserven són del segle XVII –el més antic que es podrà veure a Manlleu data de finals del XVIII. Acostumen a ser impresos senzills, en fulls solts i amb una composició tipogràfica molt típica. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el mateix dissabte, a les 6 de la tarda, amb la intervenció de Nora Vela, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre “Els goigs, uns documents únics”.

El document més antic que recollirà l’exposició data de finals del segle XVIII. Es tracta d’un goig original dedicat a la Mare de Déu de Palau, avui situada en terme de Granollers de la Plana, però antigament vinculada a la parròquia manlleuenca de Sant Julià de Vilamirosa. El document es va imprimir a la històrica impremta que la família Morera regentava a Vic en aquells anys.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 237 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't