EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic, de festa major

Una setantena d’actes configuren el programa de la festa major de Vic, que s’obria oficialment aquest divedres i es tancarà el 13 de juliol. El pressupost, lleugerament a l’alça: de 75.000 a 90.000 euros. Obeses i Txarango a la plaça Major , entre els plats forts.

El 9 Nou
28/06/2014

Vic s’ha proposat de convertir la seva festa major en un referent entre les manifestacions festives del país. L’aposta és clara: “Volem una festa de perfil propi accentuat”, va defensar Joan López, regidor de Cultura, durant la presentació del programa.

El camí es va començar a traçar fa tres anys, amb la creació d’una comissió de festes, que ha sabut donar tot un altre esperit a la festa, molt més participativa. “Abans no se la feien seva ni els vigatans”, va deixar anar López.

L’objectiu d’aquest “procés de transformació profunda” que està vivint el nou model de festa major s’anirà consolidant fins al seu “esclat definitiu”, el 2016, quan Vic serà Capital de la Cultura Catalana. Serà el moment de fer-la visible “arreu del món”.

Una prova més, segons López, que aquesta capitalitat cultural “no és un eslògan, per nosaltres, ens la creiem”. I la cultura popular n’ha de ser “un pal de paller”.

La creació de les tres colles, que ja fa dies que es fan sentir i que viuran el clímax a la Crida d’aquest dissabte (amb arribada a la plaça de la Catedral a 1/4 de 10 del vespre), és un dels elements distintius d’aquesta renovada festa major.

També ho és la Xurriacada dels Països Catalans, enguany amb la participació d’una quarantena de colles (el 6 de juliol). “Ens importa la tradició si som capaços de projectar-la cap al futur; hem de ser capaços de conjugar tradició i innovació”, va remarcar López.

El seguici solemne del 5 de julioll –amb la contínua millora i recuperació de la vestimenta històrica–, la celebració del 150è aniversari de la Vella, la gran trobada castellera del 6 de juliol o el 20è aniversari dels Dansaires de Sant Miquel són altres moments destacats vinculats al folklore popular.

La comissió de festes també ha volgut fer un notable esforç per mirar d’arribar a tots els públics. Així, al programa hi apareixen novetats com un Carrosses Night (11 de juliol), una sessió del Va Parir Tour de Flaixbac (12 de juliol) o una Festa Major al Nadal, amb la visita del bestiari a la residència (dissabte).

També els més menuts tindran els seus espais, amb propostes que es mantenen com el BabyNostrum (aquest divendres) o la Xurriacada infantil (aquest diumenge).

“És fàcil criticar, però l’actitud d’aquesta gent que porten temps treballant-hi de forma voluntària i desinteressada és molt destacable”, va voler agrair López tant als membres de la comissió com a les colles.

Unes felicitacions amb acusament de recepció: “Estem molt agraïts per les facilitats que trobem per part del Departament de Cultura”, va retornar Lluís Casellas, portaveu de la comissió de festes, convençut que la renovada festa major segueix fidel als objectius que es van marcar l’any 2011: “Que sigui una festa participativa, participada i amb implicació de la gent”. Ara als vigatans els toca respondre, sortint al carrer. Participant de la festa.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 507 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't