EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic i Manlleu enceten aquest cap de setmana cicles musicals de referència

Vic i Manlleu coincideixen aquesta setmana en l’inici de dues programacions musicals consolidades. A Vic, centrat en música religiosa, l’obre aquest dissabte el prestigiós cor infantil Tapiola, finlandès. I del de Manlleu l’inaugura també aquest dissabte el pianista Albert Guinovart.

El 9 Nou
16/03/2013

Vic i Manlleu coincideixen aquesta setmana en l’inici de dues programacions musicals consolidades. A Vic, la novena edició del Cicle de Música Religiosa, amb cinc concerts que tindran lloc fins al 30 de març, convertit en un dels eixos de l’oferta de la ciutat per aquesta Setmana Santa. A Manlleu, el piano d’albert Guinovart inaugura el 23è Cicle de Concerts d’amics de la Música, que té com a protagonistes l’òpera i els joves intèrprets osonencs.

El que va néixer com una modesta iniciativa de la Comissió de Cultura de la Pietat per “aproximar l’expressió artística del fet religiós a la ciutadania”, en paraules de M. Mercè Franch, està a les portes de convertir-se en un festival amb entitat pròpia.

“Aquest és l’objectiu”, va avançar dijous Lluís Vila d’Abadal, director general de la Fundació L’Atlàntida, durant la presentació del 9è Cicle de Música Religiosa, que s’ha volgut incloure dins del projecte turístic “Setmana Santa a Vic”.

A més de mantenir la implicació de les parròquies de la Pietat, el Carme i Sant Domènec, el cicle va trobar, fa dos anys, un bon company de viatge en el complex cultural L’Atlàntida. I enguany s’hi ha sumat una tercera complicitat, la de la Regidoria de Cultura.

“Un afegitó important”, va destacar Vila d’Abadal, segons el qual això els ha permès de posar les bases per a “una nova etapa” per a aquest cicle, “que pot començar a fructificar l’any que ve”, amb la voluntat de convertir-lo “en un festival”.

En aquest sentit, Vila d’Abadal va advertir que volien ser “cauts” a l’hora de plantejar-lo, però en qualsevol cas “Vic té un decorat i un públic que permet pensar que pot arrelar un festival com aquest”.
Pel que fa a la programació d’aquest 9è cicle, el mateix Vila d’Abadal va reconèixer que aquesta seria una edició “de transició”, entre altres per raons “ja sabudes”, en referència al context de contenció econòmica.

Després dels dos plats forts de l’any passat, amb el Collegium Vocale Gent i l’Orquestra i Cor del Liceu, “presentem un nivell bo i interessant, però potser no de la rellevància de l’any passat”. Això no treu que, precisament, per obrir el cicle es compti amb una presència “de primeríssima categoria”: el Cor Tapiola, “un dels cors infantils més importants del món; pel meu gust, el millor”. A banda del cor finlandès, a la segona part també hi actuarà el Cor Infantil de l’Orfeó Català. El concert és aquest dissabte a les 6 de la tarda a L’Atlàntida.

El cicle continuarà el dia 23, també a L’Atlàntida i en ple Mercat del Ram, amb la presència de l’Orquestra de Cambra de Vic, interpretant algunes de les cantates de Bach al costat de la Coral Regina i el Cor del Conservatori de Vic.

Els dies 25 i 28 hi haurà dues propostes, a L’Atlàntida i a la Pietat, on prendrà especial protagonisme el contratenor osonenc Jordi Domènech; i el 30 de març es tancarà el cicle repetint l’experiència de l’any passat de fer un concert itinerant dins del Museu Episcopal.

23è cicle dels Amics de la Música de Manlleu

El segon centenari del naixement de Verdi i de Wagner, que coincideix aquest any, marcarà el 23è Cicle de Concerts que organitzen els Amics de la Música de Manlleu. Seran quatre concerts que –en major o menor mesura– inclouran referències a l’òpera, i on també hi destacarà la presència de joves intèrprets.

Les actuacions començaran dissabte amb la presència d’Albert Guinovart. El pianista i compositor barceloní farà l’actuació inaugural a l’Auditori d’Unnim, a les 9 del vespre, amb un programa que inclourà composicions seves i peces de Chopin.

Guinovart acostuma a combinar les peces pròpies amb les de compositors del romanticisme, del qual és especialista. Una part de la seva obra ha tingut una gran incidència pública, amb les bandes sonores per a pellícules de cinema i de sèries de televisió com Nissaga de poder, Laberint d’ombres o El cor de la ciutat.

El Cicle de Concerts de Manlleu continuarà el dia 14 d’abril amb el violinista manlleuenc Ignasi Roca, que oferirà obres de Beethoven amb l’acompanyament del pianista Andreu Guillén. Un altre jove valor, la soprano Susanna Puig, protagonitzarà un concert operístic el dia 18 de maig. Sota el títol d’Una nit a l’òpera, i amb l’acompanyament del Cor de Cambra de la Diputació de Girona, aquest concert servirà per homenatjar el desaparegut empresari manlleuenc Josep Roqué, que va llegar als Amics de la Música la seva notable col·lecció de discos de vinil d’òpera.

El Cicle de Concerts es tancarà el dia 2 de juny amb el violoncel·lista Pau Codina, de l’Esquirol, primer premi del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya.

Tant ell com Ignasi Roca són “músics joves que ja teníem ganes que participessin en el cicle”, explica Montse Pladelasala, presidenta d’Amics de la Música. Tots dos van començar la seva formació a l’Escola de Música de Manlleu, “que està fent una feina exitosa”, en paraules d’Àlex Garrido, regidor de Cultura. De fet, un dels objectius que es proposen és “acostar la música als nens i joves”, que hi tenen entrada gratuïta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 77 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't