EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic s’uneix amb quatre ciutats més en una xarxa d’adoberies històriques

Les altres quatre ciutats són Granollers, Lleida, Tàrrega i Igualada.

El 9 Nou
13/06/2010

Sota el lema “La pell de Catalunya”, les ciutats de Vic, Granollers Lleida, Tàrrega i Igualada s’han unit per crear la Xarxa d’Adoberies Històriques de Catalunya, un projecte innovador que permetrà treballar plegats i fer una lectura àmplia i completa de l’evolució del treball adober a Catalunya des dels períodes preindustrials fins a l’època contemporània.

La signatura del conveni que ha de tirar endavant la xarxa es va fer a l’Adoberia de Granollers amb la presència de Josep Mayoral, alcalde de Granollers; Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic; Joan Amézaga, alcalde de Tàrrega; Montserrat Parra, regidora de Promoció Cultural i Festes de Lleida, i Maria Enrich, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.

Els representants dels diferents municipis van destacar la importància del conveni. Vila d’Abadal es va mostrar “encantat” de participar en un projecte com aquest que ajudi a potenciar tot el que faci referència a la pell. La ciutat hi aporta com a actius el Museu de l’Art de la Pell i, especialment, el barri de les Adoberies, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Vila d’Abadal es va lamentar de la pèrdua progressiva de les indústries adoberes al llarg dels últims anys, qualificant-la de “tragèdia humana i industrial”. L’alcalde de Tàrrega va celebrar la signatura perquè “permetrà posar en xarxa unes instal·lacions ja importants per si soles”. En aquesta ciutat hi ha l’Adoberia del Molí del Codina, amb un projecte realitzat però pendent d’execució. Maria Enrich creu que és “un ajut per continuar avançant a crear una xarxa”. A Igualada funciona el Museu Comarcal i de la Pell, i l’espai musealitzat de l’Adoberia de Can Granotes. A Lleida, les adoberies estan en vies de recuperació i musealització.

Amb l’objectiu principal de difondre l’important llegat preindustrial i industrial relacionat amb les adoberies històriques, ja s’ha començat a treballar en la creació d’una imatge, l’edició de fulletons de difusió conjunta i l’elaboració d’un audiovisual que pugui ser exhibit en cada un dels centres i serveixi per explicar la importància del treball de la pell a Catalunya, així com la singularitat de cada un dels espais.

També es començarà a treballar en l’organització d’unes jornades d’estudi sobres les adoberies històriques, en què es presentaran els treballs de recerca i posada en valor de les adoberies de la xarxa i les d’altres espais adobers en vies de recuperació.

En un futur també hi ha previst programar activitats i visites de manera permanent, per a tots els públics interessats a conèixer aquest llegat, que forma un conjunt d’un alt interès històric, patrimonial i turístic.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 75 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't