Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Viladrau enceta la 15a Fira de la Castanya coincidint amb l’engegada del Centre de Manipulació de la Castanya

La Fira de la Castanya de Viladrau arrenca aquest cap de setmana la seva 15a edició convertida en una proposta única i consolidada. Aquest any, a més, coincideix amb la posada en funcionament del Centre de Manipulació de la Castanya.

  • El 9 Nou
  • 23/10/2009 | 12:00
  • 0

Corria l’any 1995. Des de l’Oficina d’Informació de Viladrau (embrió de l’actual Centre Cultural Europeu de la Natura) es plantejaven muntar alguna fira per promocionar el poble. “S’estaven posant de moda, això de les fires, però no volíem copiar models ja existents sinó trobar una cosa pròpia de Viladrau”, rememora Xavier López, actual responsable del CCEN. De seguida ho van tenir clar: aquell element identificatiu havia de ser la castanya. Naixia així la Fira de la Castanya de Viladrau, que aquest cap de setmana arribarà a la 15a edició, plenament consolidada.

La implantació d’aquella fira servia, d’alguna manera, per testimoniar el pes que havia arribat a tenir la castanya a Viladrau arreu del país. “Des de mitjan segle XIX i fins als anys seixanta, totes les castanyeres de Barcelona només torraven castanyes de Viladrau”, recorda Xavier López: “Se n’havien arribat a comercialitzar 60.000 quilos l’any”.

Una de les peculiaritats de la fira ha estat que la pràctica totalitat de les parades han estat regentades, any rere any, per firaires del mateix poble. “El 100% dels firaires de Viladrau no volten per altres fires, amb la qual cosa només els pots trobar aquí. Això la converteix en una fira única”, destaca López.

A banda d’aquest aspecte comercial, la fira s’ha sabut acompanyar d’un seguit de propostes lúdiques i festives “pensades per a tots els públics”, amb l’objectiu “que la gent prolongui la seva estada al poble”. També s’ha posat èmfasi especial en el vessant culinari de la castanya, amb la implicació dels restauradors locals. López reconeix que la fira està “consolidada”. L’objectiu, però, és “no morir d’èxit”. I és que “no ens interessa que vingui molta més gent, per no fer-la incòmoda”. Durant els dos dies de la fira hi acostumen a passar, els últims anys, entre 15.000 i 20.000 persones, que compren uns 3.000 quilos de castanyes crues i 1.500 de torrades.

ARRENCA EL CENTRE DE MANIPULACIÓ DE LA CASTANYA

No és massa gran, té un color més negrós i no fa envà, amb la qual cosa es pela bé i té un gust “que la fa inigualable”. Així descriu Joaquim Soler les propietats de la castanya pròpia de la zona de Viladrau. Soler és un dels quatre socis (al costat de Víctor Masvidal, Albert Tañà i Josep Moreno) que acaben de posar en marxa a Viladrau el Centre de Manipulació de la Castanya.

El seu producte estrella és, precisament, la castanya fresca del Montseny, un producte amb autèntica denominació d’origen. “Vam estar visitant zones productores de castanya de tot Espanya i de fora de l’Estat, i vam constatar, amb tastos inclosos, que aquí a Viladrau tenim un producte d’altíssima qualitat”, remarca Soler.

A més de comercialitzar la castanya fresca –“amb un servei ràpid i directe al consumidor”–, el nou centre també disposa d’una àmplia gamma de productes derivats, com la farina de castanya, les castanyes en almívar o la mel de castanyer. A més, també ofereixen assessorament en l’aprofitament de la fusta del castanyer, o en el tractament i plantació d’aquest arbre. En aquest sentit, part dels ingressos de l’empresa es destinaran “a potenciar la recuperació del castanyer, molt castigat pel xancre”.

Soler va aprofitar l’acte inaugural del nou centre, divendres, per fer una crida a la recuperació de les castanyades populars, “en lloc d’això del Halloween”. Disposen, en aquest sentit, d’un servei de torrada de castanyes a domicili.

PREMI A LA PLATAFORMA PEL DRET A DECIDIR

Com a preàmbul habitual, la fira aprofita per lliurar distincions a persones o entitats que d’una manera o altra han treballat en favor de la cultura catalana. Aquest any, la Castanya de Plata s’atorgarà a la Plataforma pel Dret a Decidir, per la implicació amb les entitats que promouen les consultes populars; i el Pelló de Plata, a l’editor i activista cultural Josep M. Castellet. Serà aquest divendres al vespre.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.