Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

30 anys de bàsquet a Sant Julià

El torneig BBVA reunirà 203 equips i per primer cop es disputarà en pistes repartides per quatre comarques.

El 9 Nou
06/09/2014

Gairebé 300 partits de bàsquet en només tres dies. Això és el que es podrà veure a Sant Julià aquest cap de setmana, en la trentena edició del Torneig BBVA de bàsquet. Amb 203 equips inscrits, la tercera xifra més alta en la història de la competició, es calcula que passaran per les pistes més de 2.500 jugadors.

“Aquest any hem canviat les dates, de l’últim cap de setmana d’agost al primer de setembre”, explica el president de l’Associació de Bàsquet Sant Julià, Miquel Sans. L’objectiu era comptar amb més equips i els ha sortit bé, perquè la xifra ha crescut en més de 30 respecte a l’any passat. L’alt nombre de participació condiciona la necessitat de més pistes i enguany els partits es desplaçaran per 21 poblacions. Serà la primera vegada que s’implica quatre comarques: la Selva, amb partits a Arbúcies i Sant Hilari Sacalm; el Vallès Oriental, per Aiguafreda; el Ripollès, amb partits a la capital de comarca, i Osona.

A part dels 203 equips que competiran a la trentena edició del torneig, quatre equips de lliga ACB hi faran la presentació de la temporada. “És un gran èxit”, explica Sans. I és que passaran pel pavelló de Sant Julià el FC Barcelona, el Fiatc Joventut, el Morabanc Andorra i La Bruixa d’Or Manresa. També hi haurà un partit d’exhibició de la Leb Or, entre el Lleida Bàsquet i el CB Prat Joventut.

Es mantenen d’altres anys el torneig Albert Tobal, per a equips cadets masculins preferents, i el concurs All Stars, un dels actes que cada any atreu més públic. Igual que en la darrera edició, el campió de triples Esclat s’emportarà 500 euros i el sotscampió, 250. En el cas de les esmaixades Powerade, el primer classificat en rebrà 1.000 i el segon, 500.

Algunes de les activitats paral·leles que l’organització també conserva són el concurs de la millor fotografia a Facebook, la gimcana, la xocolatada i els viatges en globus. L’entrega de trofeus, diumenge al vespre, tancarà aquesta trentena edició.

Fidels als orígens

Tenint en compte les dimensions actuals del torneig, es fa difícil pensar que l’any 1985, el primer, només hi van competir sis equips, quatre de masculins i dos de femenins. De fet, la competició gairebé es va gestar sense saber-ho, per les ganes d’un grup de joves barcelonins que estiuejaven a Sant Julià i volien jugar a bàsquet durant les vacances. L’any 1983 feien partits entre ells, però, com explica Miquel Sans, “de seguida es feia avorrit”. És per això que aquell mateix estiu van buscar gent de la capital d’Osona, per fer els “típics partits Vic contra Sant Julià”, al Roser. El 1985, s’hi sumaven jugadors del Manlleu i es constituïa el primer torneig oficial.

Un any després, engrescats, els mateixos joves van penjar cartells a tota la comarca per captar nous grups. Se’n van inscriure 36, una xifra que, segons Sans, “no tenien prevista”. Cinc anys més tard, als noranta, els estiuejants pràcticament ja no jugaven, perquè havien de fer “d’àrbitres, cambrers i organitzadors”. Aleshores la participació ja era molt alta i les pistes de Sant Julià, massa poques.

Un salt important es va produir l’any 1998, quan el torneig va incloure partits amb equips d’ACB. “Ens vam estendre com una taca d’oli”, recorda Sans. Des d’aleshores, pel torneig de Sant Julià hi han passat jugadors tan famosos com Pau Gasol o Raül López. Tenint en compte la dimensió actual de la cita, Sans admet que seria més fàcil organitzar-la a Vic o a Barcelona, però assegura que no la traslladaran.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 862 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't