El madrileny Miguel Caballero i la basca Oihana Kortazar guanyen la cursa Taga 2040

El madrileny Miguel Caballero i la basca Oihana Kortazar es van endur la victòria a la desena edició de la […]

13/07/2009

El madrileny Miguel Caballero i la basca Oihana Kortazar es van endur la victòria a la desena edició de la Taga 2040, puntuable per la Copa d’Espanya i la Copa Catalana de curses de muntanya. La prova, que es va disputar diumenge, va tenir com a protagonistes els 347 atletes que van prendre la sortida per fer front a un recorregut de 22,6 quilòmetres i un desnivell acumulat de 3.436 metres. Es dóna el cas que tant Caballero com Kortazar formen part de la selecció espanyola que el proper cap de setmana participarà al Campionat d’Europa, que tindrà lloc a la localitat italiana de Canazei.

De sortida, la cursa masculina va tenir com a protagonista l’atleta magrebí afincat a Ripoll Hammon Ourros, que va agafar el cap de cursa de seguida, obrint escletxa respecte al grup perseguidor. Ourros no va tenir sort i es va veure obligat a retirar-se en prendre mal al seu peu dret. A partir d’aquí, el protagonisme va ser pel madrileny Miguel Caballero, que ja havia estat vencedor de la passada edició, que aprofitant la forta pujada cap al Pla de Maus va fer un canvi de ritme. La diferència respecte dels seus rivals anava augmentant, així l’avantatge al passar pel cim del Taga era considerable, com per iniciar la baixada sense arriscar més del necessari. Darrere seu, van passar pel Taga Remigio Queral i Walther Becerra. En el llarg descens no hi va haver canvis al capdavant, i Caballero va arribar a la meta del passeig Comte Guifré en solitari, parant el cronòmetre en un temps de 2 hores 11 minuts i 26 segons, només 12 segons superior a la marca assolida l’any passat. A gairebé quatre minuts va entrar el segon classificat, David López, mentre que Remigio Queral va completar el podi, just darrere seu. Al poc de creuar la meta, Miguel Caballero es mostrava satisfet de la victòria: “Ha estat més complicada que la de l’any passat i em dóna molta moral per les properes curses, com les del proper cap de setmana a Itàlia, amb el Campionat d’Europa”. El triomf manté intactes les seves opcions de cara a la Copa d’Espanya, “sobretot després d’haver guanyat la primera prova”.

La cursa femenina es presentava molt atractiva pel nivell de les principals favorites, i no va decebre. A la línia de sortida s’hi van aplegar les tres primeres classificades del Campionat d’Espanya, la líder de la Copa i tres de les seleccionades per la FEDME pels pròxims campionats d’Europa.

Oihana Kortazar va fonamentar la seva victòria en el tram de pujada, on va fer valer la seva potència i tècnica per arribar al cim del Taga amb una diferència de minut i mig sobre la valenciana Ester Gil. A la baixada, tot i els intents de Gil per contactar amb Kortazar, aquesta va saber mantenir el cap de cursa i va creuar la línia d’arribada amb 44 segons d’avantatge sobre Gil. L’atleta basca estava molt satisfeta amb la victòria: “Pujant, m’he trobat molt bé, però on he patit ha estat a la baixada, perquè tenia por que Ester Gil m’atrapés, però he pogut mantenir les diferències”.

Dissabte al matí, i com a aperitiu de la Taga 2040, es va disputar el sisè Vertical Jou, una cronoescalada que anava des de Coll de Jou fins al cim del Taga, amb una distància de 1.625 metres i un desnivell de 403 metres. A la present edició, que també acostuma a celebrar-se en unes altres dates, hi van prendre part un total de 24 atletes. A la categoria masculina, es va imposar Àngel Llorens, amb un temps de 15 minuts 11 segons. Llorens va establir un nou rècord de la prova. En la categoria femenina, el triomf va ser per a Elisabet Bosch, amb una marca de 22 minuts 59 segons.