EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El millor moment del horseball

Analitzem la situació actual del horseball a Catalunya, sense oblidar el passat i amb perspectives del futur d’aquest esport


28/09/2018

Alex Durán i Josep García. Vic

Vuit cavalls, vuit jugadors, quatre a cada equip, dues cistelles i una cistella amb sis nanses de cuir. En això es basa el horseball, un esport d’equitació desconegut per al gran públic però que aquí a Catalunya es troba un gran sector de persones que es dediquen a aquesta disciplina. Els inicis provenen de França, on dos germans que eren apassionats dels cavalls tenien una altra passió paral·lela cada un d’ells. Un era un enamorat del bàsquet i l’altre del rugbi, així que van decidir crear un esport que fusionés les seves tres disciplines esportives preferides. Per altra banda, la història del horseball al territori català és recent, però no per això és menys interessant.

Aquest esport, d’origen francès, arriba a Catalunya l’any 1997, quan Jordi Serra i Jordi Traveria van viatjar a França i van descobrir el horseball. Feia 18 anys que el país francès tenia un campionat de lliga oficial quan Serra i Traveria exportaven el bàsquet a cavall a Espanya i Catalunya. Tanmateix, no és fins a l’any 2000 que comença la lliga catalana de Horseball. Els primers equips a participar eren el Diables de Masies de Roda, les Alforges de Banyoles, el Can Vivet de Centelles i el Tots a cavall a Gavà.

El horseball avui en dia

Actualment, a Catalunya podem xifrar en 76 els clubs d’hípica que tenen una secció de horseball d’acord amb Ramón Fatjó, President de Horseball Catalunya. També hi ha escoles d’equitació que ensenyen als més petits a portar cavall i practicar el horseball. Un d’ells és el GT Hípic Club, una escola dirigida pel jugador d’aquest esport Guillem Tañà, qui va arribar a ser 12è millor jugador del món l’any 2013. Tañà assegura que “el creixement del horseball ja es va començar a produïr des que va arribar a Catalunya” i que va ser pràcticament imminent. A més, puntualitza que el creixement a Espanya també ha sigut important però que “no ha aconseguit obtenir el mateix ressó que ha viscut el horseball aquí a Catalunya”. El horseball té la particularitat que en categories inferiors es juga de forma mixta. Concretament, és així des dels equips sub-10 fins a la divisió sub-16.

El Horseball Sharks Team, un equip mixte de horseball. Imatge: Pàgina web del Horseball Sharks Team

El Horseball Sharks Team, un equip mixte de horseball. Imatge: Pàgina web del Horseball Sharks Team

Un dels grans entrebancs que troba ara mateix el horseball és el fet que els jugadors del mateix esport no puguin viure d’ell. Econòmicament, la situació no dóna per a que els jugadors rebin un salari per jugar al horseball. Així ho afirma Digna Baldich, exvocal de Federacions Territorials a Catalunya i mare de Gil Carbonés, cinc vegades campió d’europa i un dels jugadors amb més prestigi del horseball a Catalunya. “La manera de poder viure del horseball és si tens un club d’hípica, però avui dia és impossible com a jugador viure d’aquest esport”, explica Baldich. Una tesi que confirma Guillem Tañà, que és jugador i director d’un club d’hípica i dóna suport a la postura de Baldich assegurant que pot viure del que més li agrada gràcies al GT Hipic Club. De totes maneres, el horseball és l’esport a cavall menys elitista. Segons explica Baldich, l’avantatge de poder utilizar qualsevol raça permet que puguis arribar a comprar un cavall per uns 5.000€ quan en altres seccions de l’equitació com el polo, el més similar al bàsquet a cavall, necessites un mínim de 50.000€ per aconseguir un cavall. “No deixa de ser un esport car, però molt més econòmic que qualsevol altre amb cavalls” argumenta la exvocal de Federacions Territorials a Catalunya.

Fatjó valora positivament la situació actual del horseball al territori català. Aquest any es disputarà la vintena edició de la Lliga Catalana de Horseball, començant de forma oficial el proper 7 d’octubre i el nombre d’equips federats ha augmentat en un sol any de 64 clubs a 76, repartits en nou categories diferents. El President de Horseball Catalunya considera que “la disciplina es troba en el seu millor moment”.

També ha influït a aquesta evolució la gran quantitat de bons jugadors que estan sortint a Catalunya. L’any 2016 es va dur a terme l’últim precedent del Campionat Europeu de Horseball de seleccions, en el qual per primera vegada la Selecció Espanyola de Horseball, amb gairebé tota la plantilla de jugadors catalans, va aconseguir guanyar per primera vegada a la selección francesa, els pioners del horseball a Europa i al món.

Les properes petjades del horseball

La previsió de futur per al horseball en la qual s’està treballant és prometedora. Segons Ramón Fatjó, la Federació Internacional de Horseball (FIHB) està preparant un programa d’expansió mundial d’aquest esport. “A Estats Units porten interessats en el horseball durant tres anys i volem crear clubs universitaris al territorio nord-americà”, narra Fatjó mentre també explica que volen recuperar el bàsquet a cavall en països on va desaparéixer, com Àustria, o hi ha poca demanda, com Alemanya. La televisió, un mitjà molt important per al creixement de qualsevol esport, ha començat a emetre en els seus continguts partits de horseball. El canal Esport3 va cobrir dos partits la temporada 2016-17 i a França hi ha un canal online de pagament anomenat Live Horse-Ball, on es pot veure tot el horseball per 5 o 10 euros depenent del paquet de continguts que demanis.

Dins la comunitat del horseball es debat sobre la possible inclusió en un futur d’aquest esport als Jocs Olímpics. Guillem Tañà té sentiments contraposats respecte aquesta proposició. “Si només serveix per a que el horseball s’elititzi, ens va millor tal i com estem actualmente” assegura el propietari del GT Hípic Club. No obstant això, seria partidari que el horseball esdevingués un esport olímpic si “beneficia econòmicament a la disciplina i permet mica en mica que els jugadors puguin arribar a viure de l’esport”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 858 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't