EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Recuperar-se d’un ictus des de casa

Pacients dels Hospitals Sant Jaume de Manlleu i de la Santa Creu de Vic assagen una nova aplicació de telerehabilitació per seguir des de casa part de la recuperació després d’un ictus


16/03/2018
Vic

Cada any, el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu, que inclouen usuaris de l’Hospital de la Santa Creu i de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, atenen desenes de persones que han patit un ictus i que necessiten recobrar-se de les lesions que se n’han derivat. En funció de la gravetat, aquesta recuperació serà més o menys traumàtica, i més o menys llarga. Des de fa unes setmanes, pacients dels dos centres estan assajant una nova tecnologia que permet seguir la part final d’aquesta rehabilitació des de casa, a través del mòbil o la tauleta. L’aplicació, experimental, forma part d’un projecte de recerca liderat per l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’empresa Vodafone.
Un dels pacients que s’hi ha sumat és Dolors Aranda, veïna de Ripoll, de 68 anys. Des de fa uns dies, part d’aquesta recuperació la pot completar a casa, gràcies a aquest pioner programa de telerehabilitació. A la tauleta hi té instal·lada una aplicació que li marca els exercicis que ha de seguir. “Va molt bé i és fàcil d’utilitzar”, assegura Aranda, a qui li ha anat molt bé, a l’hora d’agafar-li l’aire, el fet que “ja havia remenat una mica l’ordinador”.
I és que les dificultats d’aprenentatge digital poden ser un handicap a l’hora de valorar l’èxit d’aquest programa, “perquè acostumem a tenir un perfil de pacient molt gran”, recorden Anna M. Noguera i Sara Al-labadidi, terapeutes ocupacionals del Santa Creu. Tot i això, es mostren convençudes de la bondat de l’enginy: “De moment és molt nou, tot just estem començant, però els primers estudis demostren que es podrà estalviar temps de rehabilitació a l’hospital”, apunta Noguera. A més, “és una forma de mantenir el contacte amb el pacient, perquè el dia que els dones l’alta sempre és un moment dur per ells”, afegeix Al-lababidi.
A través de la plataforma, el terapeuta envia a cada pacient, de manera personalitzada, els exercicis que haurà de seguir en format multimèdia. Aquest s’hi connecta des de casa quan vol iniciar la sessió. També hi ha l’opció de gravar-se en vídeo, de manera que el professional podrà supervisar la seva evolució i anar adequant el tractament. Tot i que encara no ha pogut reduir els tres dies per setmana que es trasllada al Santa Creu, Aranda està convençuda que el nou sistema de telerehabilitació pot contribuir a la seva recuperació. Un procés que vol paciència i esforç. I que mai no té data de finalització.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't