| 09:27
Opinió

A l’era de la digitalització pren més força que mai el periodisme de qualitat, aquell que sap explicar què passa i per què passa

Periodisme de qualitat, valent i compromès

Quaranta anys enrere la gent se sorprenia de veure publicades al diari notícies que fins aquell moment només corrien de boca a orella en converses al bar, a les botigues o a la feina. No era habitual veure en un diari comarcal la notícia que un empresari havia estat detingut per frau o conèixer al detall les investigacions d’un crim o saber que hi havia un centre de discapacitats psíquics que tenia els seus usuaris en unes condicions infrahumanes.

Coses com aquestes són les que va explicar EL 9 NOU des dels seus inicis, deixant perplexes moltes persones que no donaven crèdit al que llegien i encara menys al fet que ningú no parés els peus a aquells joves i intrèpids periodistes. Perquè, recordem-ho, veníem del franquisme, de la premsa del Movimiento, de no publicar res que pogués molestar el poder que per això tenia la Llei de Premsa de Fraga Iribarne, que reprimia els que gosaven dir o explicar coses que inquietessin la gent d’ordre. Però els temps havien canviat. El franquisme estava en liquidació i els nous polítics elaboraven les lleis que haurien de permetre la llibertat d’informació i d’opinió. I en aquell nou marc democràtic va aparèixer EL 9 NOU, com una alenada d’aire fresc, com un mitjà de comunicació que volia explicar sense complexos el que passava a Osona i així s’hi va comprometre en aquella portada que ha passat a la història del periodisme de proximitat, en què es veia el mapa de la comarca, amb un obrellaunes que destapava el que hi havia amagat a sota i que portava el suggerent títol de “Tota la veritat de la Plana”.

Quaranta anys després, el panorama mediàtic és molt diferent. La irrupció de les xarxes socials ha modificat els mitjans de comunicació de masses. Ara les notícies circulen a temps real, a través de l’anomenat periodisme ciutadà, moltes vegades sense capacitat per verificar i contrastar i propiciant que la comunicació s’hagi convertit en una jungla on conviuen informacions certes, mitges veritats i mentides; les ja famoses fake news. En aquest nou paradigma de la comunicació EL 9 NOU continua treballant amb la mateixa il·lusió i el mateix entusiasme que tenien aquells intrèpids i joves periodistes que als anys 80 perseguien la notícia per treure-la del bar, de la botiga i del centre de treball i posar-la a l’abast de tothom. Això sí, com aleshores, els periodistes d’ara volen explicar tota la veritat, verificant, contrastant i confirmant les informacions. A l’era de la digitalització pren més força que mai el periodisme de qualitat, aquell que sap explicar què passa i per què passa; el que, de forma respectuosa, és capaç d’oferir al lector tot allò que necessita saber del seu entorn més immediat. I EL 9 NOU, 40 anys després d’aquell més de març de 1978, continua compromès amb el periodisme de qualitat, servint la gent del seu territori i sense apartar-se de l’ètica periodística que ha defensat sempre.