EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Canadà, el primer país del G20 en legalitzar el cànnabis

El país nord-americà autoritza el lliure consum i producció de cànnabis. S’anul·len les condemnes per possessió del producte.


09/11/2018

Eudald Clascà i Marc Mosegui. Vic.

Canadà s’ha convertit en el segon país del món en legalitzar el cànnabis per a ús recreatiu. El primer de tots és l’Uruguai, on es pot fumar marihuana des de l’estiu del 2017. Aquesta nova llei es deu a la promesa del primer ministre Justin Trudeau en campanya electoral l’any 2015. El primer ministre argumenta que les lleis canadenques són massa antigues i que, a més, ha quedat demostrat que les lleis anticànnabis no tenen cap efecte real, ja que el consum d’aquesta droga té un índex molt elevat en el país.

35bf95a79fbc6ac56f-81030995

Justin Trudeau en un acte públic al Canadà.

Regulació del producte

Amb la legalització,  Trudeau pretén regular tot el tràfic de droga i controlar-ne la quantitat consumida pels aficionats. L’antecedent més recent que trobem al Canadà respecte a la regularització del cànnabis és de l’any 2001, quan va ser aprovat el seu ús amb fins terapèutics. Durant els primers dies després de l’entrada en vigència de la llei, el país ha experimentat l’excés de demanda del producte, que ha provocat certa inestabilitat en les accions dels negocis canadencs de cànnabis.

Demanda durant les primeres hores

A Quebec es van registrar 42.000 comandes durant el primer dia, segons Montreal Gazzete, i molta gent va tornar a casa sense poder aconseguir allò que buscaven. El producte es va esgotar en poques hores, tant a les botigues tradicionals com en línia. La població canadenca va quedar desconcertada amb l’elevat nivel de consum. Lloyd Bouchard, un comerciant canadenc entrevistat pel Sense Boira, va parlar sobre la bogeria que es va viure els dies posteriors a la legalització: “Es va convertir en el tema principal durant unes poques setmanes, en cada conversa, la gent preguntava si l’havíem provat. La gent acudia als comerços tradicionals per a veure si també en veníem. En

Relació amb els Estats Units

Aquesta acció ha repercutit en altres estats que formen part del G20. Un exemple és el país veí de Canadà, els Estats Units on s’estan emetent prohibicions de viatges de per vida per a qualsevol persona que estigui connectada remotament amb la indústria legal del cànnabis de Canadà segons testimonis capturats. A més, tots aquells canadencs que s’han vist beneficiats pel comerç del producte, són persones considerades “intolerables” dins la societat americana, i hauran de demanar exempcions legals d’immigració per poder creuar les fronteres. Un resultat més de la tensió que viuen els dos estats, des de que Trump governa als EUA.

Canadà, prova pilot

Als Estats Units la guerra contra les drogues va començar a la dècada dels 70. Aquests arguments estan començant a perdre credibilitat i força, ja que, cada cop més, es veu com una solució factible la regularització i legalització d’algunes drogues concretes com ara el cànnabis. Canadà servirà com a exemple, i camp de proves per a la legalització del cànnabis, el que podria ser el començament del final de la guerra contra les drogues.

 

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't