EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El ‘boom’ del futbol femení

Anàlisis de l’evolució del futbol femení des dels seus inicis, passant per la Primera Guerra Mundial i la dictadura franquista, fins l’actualitat.


09/11/2018

Alex Durán i Josep García. Vic

Pot semblar que això del futbol femení és una cosa molt recent i que està en construcció, però la veritat és que la seva història ve de ben lluny. Les dones, a l’igual que els homes, han tingut un paper important en la creació i evolució del futbol des dels seus inicis durant la segona meitat del segle XIX. Va ser al Regne Unit a la dècada dels 80 quan es comencen a jugar els primers partits, encara que no es realitzaven de forma organitzada. Uns anys més tard, concretament el 1894, una activista dels drets de la dona anomenada Nettie Honeyball va fundar el primer club femení de la història, el British Ladies Football Club. Tanmateix, el primer partit oficial no va arribar fins a l’any següent. Un partir organitzat pel British Ladies Football Club entre el North i el South, que es va jugar al camp del Crouch End Athletic i on 10.000 persones van poder veure la victòria per 7-1 del Noth.

Un fet clau en la massificació del futbol femení al Regne Unit és la Primera Guerra Mundial, ja que molts homes van ser reclutats per les forces armades angleses i les dones es van veure obligades a introduir-se en el món laboral, majoritàriament en fàbriques d’obrers, entre els quals el futbol era molt popular, arribant a tenir els seus propis equips en molts casos. Un cop finalitzada la guerra i tot i la popularitat que va anar adquirint el futbol femení, la FA (Associació Anglesa de Futbol) no els va reconèixer. Aquest fet va provocar la creació de la English Ladies Football Association, que conjuntament amb la Copa del Món de Futbol de 1966 va provocar un increment en l’interès de les aficionades que conjuntament va comportar la reincorporació per part de la FA el 1969 i la creació de la seva branca femenina.

A Espanya, l’origen del futbol femení es remunta el 1914 quan a Barcelona es funda el Spanish Girl’s Club. Amb la Primera Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola, es va estancar una possible evolució del futbol femení al país i no va aconseguir suficient suport. No és fins al 1970 que tornen a fundar-se nous equips femenins de futbol, i es fa en clandestinitat a causa de la dictadura franquista i de l’oposició de la Real Federación Española de Fútbol, sobretot per part del president de l’època José Luis Pérez-Payá. “No estic en contra del futbol femení, però tampoc m’agrada” va assegurar Pérez-Payá en unes declaracions a Marca l’any 1971, afegint a més que no li semblava femení des del punt de vista estètic i que la samarreta i el pantaló no li afavoreix a la dona. Finalment, és al novembre 1980 quan la RFEF reconeix el futbol femení.

Una jugadora actual de futbol femení, Zaira Abenza (CE Europa), considera que tot i que ha millorat segueix havent-hi discriminació a les noies que juguen a futbol. “A poc a poc ha anat creixent el nombre de jugadores que ens dediquem al futbol, però hi ha gent que el segueix veient un esport per homes i que les dones ens hem de dedicar a altres feines”. Abenza ho argumenta explicant la diferència abismal entre els salaris dels futbolistes masculins i les futbolistes femenines. Tanmateix, és optimista i creu que la situació millorarà i el futbol femení arribarà a estar pràcticament a l’altura del futbol masculí.

Gràfic 1

Gràfic sobre el creixement de fitxes federatives al futbol femení des de el 2002. Font: Consejo Superior de Deportes (CSD).

Actualment, el futbol femení a Espanya es troba en un procés d’explosió. L’any 2017, darrer any del qual es disposen dades, el Consell Superior d’Esports (CSD) té en el seu registre 60.329 fitxes federatives de jugadores. Això suposa un creixement del 561% respecte a l’any 2002, en les quals hi havia només 10.747 jugadores federades. La temporada passada, La Liga Iberdrola es va convertir en una de les més atractives del futbol femení arreu del món. GOL va oferir en obert un total de 65 partits, dels quals 32 van superar els 100.000 espectadors. L’assistència als estadis cada vegada és més alta, així ho reflecteix el gràfic realitzat per La Liga en els últims 5 anys.

 

Gràfic 2

Gràfic sobre les màximes assistències a partits de futbol femení a Espanya els darrers 5 anys. Font: La Liga.

 

El boom del futbol femení a Espanya és tal que només quatre equips de la Liga Santander no tenen secció de futbol femení en el seu club. Parlem del Reial Madrid, el Celta (tot i que en va tenir del 1983 al 1988), el Getafe i el Valladolid (que també va tenir equip femení del 2009 al 2011). Zaira Abenza, jugadora de futbol femení, explica que tan de bo quan va començar de petita a jugar a futbol haguessin existit més equips femenins ja que va començar en clubs de futbol masculí i quan anava creixent “havia de buscar equips femenins ja que no podía competir al futbol masculí”. Durant uns anys va haver de jugar a futbol platja, on va arribar a formar part de la selecció catalana i actualment Avenza juga a l’Europa a la Segona Divisió Femenina.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't