EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El futur del càncer: l’efecte de la immunoteràpia

Gràcies a l’avenç tecnològic, actualment 9 de cada 10 casos de càncer de mama es poden curar. La immunoteràpia, és un nou tractament que ofereix als pacients una teràpia més personalitzada.


19/10/2018

Ivet Malé i Judit Hernández, Vic.

Avui, com cada 19 d’octubre, se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama com a recordatori del compromís de la societat en la lluita contra aquesta malaltia, un dels càncers més freqüents en les dones occidentals. Últimament, gràcies als avenços científics i tecnològics, s’han desenvolupat tractaments per combatre’l, com és el cas de la immunoteràpia. La novetat d’aquesta investigació és que focalitza en les cèl·lules tumorals i redueix els efectes secundaris. Aquesta tècnica té molt futur en la recerca perquè utilitza molts recursos tecnològics innovadors i s’especialitza en cada pacient.

Fem memòria… què és el càncer?

El càncer és el resultat del creixement descontrolat de les cèl·lules en una part del cos. Aquesta malaltia és causada per les mutacions i canvis anòmals en els gens que regulen el creixement de les cèl·lules i les mantenen sanes. Aquests gens es troben al nucli de la cèl·lula, i fan una funció de control central de cada una d’elles.

Parts de la cèl·lula / Font pròpia

En condicions normals, les cèl·lules del cos es renoven mitjançant un procés anomenat creixement cel·lular, en el que les cèl·lules noves i sanes passen a ocupar el lloc de les que són velles i mortes. Però amb el temps i a causa de les mutacions, aquestes poden “activar” alguns gens i “desactivar-ne” d’altres en la cèl·lula. Aquesta cèl·lula modificada a causa de les mutacions, adquireix la capacitat de dividir-se sense ordre ni control, això és el que fa que es produeixin cèl·lules iguals i es generi un tumor.
Els tumors però, poden ser de dos tipus: benignes (sense perill) i malignes (perillosos per la salut). Els malignes són considerats cancerígens i si no es controlen, les cèl·lules malignes es podrien propagar més enllà del tumor original, cap a altres parts del cos.

El càncer de mama
És el resultat del creixement descontrolat de les cèl·lules mamàries. En general, el càncer de mama té origen a les cèl·lules dels lobels, les glàndules que produeixen la llet, o als conductes, que són les vies que transporten la llet dels lobels fins al mugró. També es pot originar en els teixits estromals, que inclouen teixits conjuntius grassos i fibrosos de la mama.
El càncer de mama sempre s’origina a causa d’una anomalia genètica. Així i tot, entre un 5% i un 10% dels casos són conseqüència d’una anomalia heretada del pare o mare, mentre que un 85-90% dels casos s’originen a causa de anomalies genètiques, normalment vinculades al procés d’envelliment i desgast natural.

Causes del càncer de mama / Font pròpia

Tot i que molts factors que influeixen en el desenvolupament del càncer de pit no els podem evitar, n’hi ha molts altres que si els controlem, podem arribar a minimitzar el risc de patir la malaltia. Hi ha uns passos que tothom pot seguir per mantenir el seu cos el més sa possible: no fumar, controlar el consum d’alcohol, mantenir una dieta equilibrada, un pes saludable i fer exercici regularment.

El càncer de mama és un tipus de tumor que afecta a més de 100.000 dones a Espanya i cada any és sumen 27.000 casos nous, segons dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Les estadístiques diuen que una de cada vuit dones el desenvoluparà al llarg de la seva vida, és per això que molts especialistes recomanen aprendre a autoexplorar-se, visitar-se regularment, i fer-se mamografies sovint en casos de risc.

La immunoteràpia
La immunoteràpia
és un mètode contra el càncer en permanent evolució. Actualment, funciona en un 30% dels càncers. Són pacients que tenen el sistema immunològic adormit. Per això, tot i detectar el tumor, no l’ataquen. La immunoteràpia despertarà el sistema immunològic perquè ataqui el tumor. També hi ha pacients en què el seu sistema immune no reconeix les cèl·lules malignes, per tant, s’han d’activar les defenses naturals del mateix metabolisme. Utilitza substàncies produïdes pel mateix cos o fabricades en un laboratori. Aquest fàrmac funciona com un imant al sistema immunitari: està atret per les cèl·lules tumorals i les ataca sense afectar les cèl·lules sanes. Les cèl·lules tumorals creen uns antígens (proteïnes) que el sistema immunològic detecta com a estranyes.

La immunoteràpia / Font pròpia

Aquests tractaments són pràctics quan la malaltia està en una fase avançada o metàstasis. Això serveix per a aquells pacients que no els hi funciona la quimioteràpia. A vegades, la immunoteràpia fa que el sistema immunològic ataqui a les cèl·lules sanes. Això pot provocar alguns efectes secundaris com: reaccions a la pell o símptomes semblants a la grip. Aquests efectes poden ser de diversa consideració.

Existeixen diversos tipus d’immunoteràpia com els anticossos monoclonals, immunoteràpies no específiques, teràpia amb virus oncològics, teràpia amb cèl·lules T i vacunes contra el càncer. Aquests tractaments són pràctics quan la malaltia està en una fase avançada o metàstasis. Això serveix per a aquells pacients que no els hi funciona la quimioteràpia. A vegades, la immunoteràpia fa que el sistema immunològic ataqui a les cèl·lules sanes. Això pot provocar alguns efectes secundaris com: reaccions a la pell o símptomes semblants a la grip. Aquests efectes poden ser de diversa consideració.

Una investigació del VHIO, liderada pel doctor Joaquín Arribas, ha aconseguit utilitzar la immunoteràpia en un cas de càncer de mama. La recerca està formada per científics del CIBERONC, grups d’investigació del VHIO (el Programa Preclínic, el Programa Translacional i Programa clínic) i els departaments d’Oncologia i Patologia de l’Hospital Vall d’Hebron. El treball ha estat finançat per la Breast Cancer Research Foundation i l’Associació Espanyola del Contra el Càncer (AECC) amb l’ajut d’Ausonia, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), la Fundació Fero, l’Institut de Salut Carlos III i el Programa Integral d’Immunoteràpia del Càncer (CAIMI) amb el suport de la Fundació BBVA. L’estudi ha estat publicat a la Science Translational Medicine.

“Es crea d’aquesta manera una espècie de pont molt específic entre el limfòcit de la pacient i la seva cèl·lula tumoral que ens permet una resposta molt dirigida i controlada per a tumors de mama HER2+. Hem aconseguit portar un tractament d’immunoteràpia «a domicili»”. explica el doctor Joaquín Arribas.

Les pacients que es podran beneficiar d’aquesta teràpia són les que tenen el tumor de mama HER2+. És a dir, tot i que un 70% de pacients amb càncer de mama HER2+ s’estan curant, hi ha un 30% que no responen als tractaments actuals. Les últimes investigacions sobre el càncer volen tenir tractaments especialitzats i personalitzats per cada cas diferent.

Pacients que responen als tractaments / Font pròpia

Després de la investigació en ratolins, aviat es faran assajos clínics en pacients malaltes. La recerca ha tardat deu anys a ser efectiva. A més, el fet que un imant porti directament la medicació a les cèl·lules tumorals també podria ser beneficiós per aquelles quimioteràpies amb un alt grau de toxicitat. Així la quimioteràpia afectaria només a les cèl·lules negatives, sense malmetre les cèl·lules sanes.

La importància d’investigar
És molt important formar nous investigadors i metges, aprofitant el desenvolupament i avenç tecnològic. És per això, que la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha apostat per la nova Facultat de Medicina. Segons el doctor Josep Arimany, impulsor del projecte, opina que aquesta Facultat aporta oxigen i optimisme a la Catalunya central, un impuls acadèmic i socioeconòmic de primer nivell. Amb 243 llocs de treball nous a la Universitat, està previst que generi un volum de negoci de 22 milions d’euros.
El passat 27 i 28 de setembre es van celebrar les Jornades R+D+I TIC Salut i Social a Vic. L’acte, que es va celebrar a l’Edifici El Sucre, va ser un espai de debat i reflexió sobre les últimes investigacions en teràpies. Així que es van celebrar conferències i presentacions sobre projectes de diferents formats. Entre les xerrades, destaca la presència de Samuel Sánchez del Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC). La seva idea és desenvolupar nanorobots que portarien fàrmacs contra el càncer directament a dins del cos. Així es podrien evitar molts efectes secundaris.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't