EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els negociadors imprescindibles del Brexit

Tot acord té un equip negociador al darrere de les cares visibles. A continuació us presentem l’equip que hi ha darrere del president Pedro Sánchez, de la Primera Ministra britànica, Theresa May, o del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.


30/11/2018

Ivan Álvarez. Vic.

Queda molt poca gent a Europa que no sàpiga què és el Brexit. Últimament ha encapçalat moltes de les portades dels mitjans d’arreu del continent. Sobretot a Espanya, ja que com bé se sap, el conflicte de Gibraltar ha generat moltes tensions entre el mateix Estat espanyol, el Regne Unit i la Unió Europea. Fa pocs dies, el president Pedro Sánchez sortia en roda de premsa anunciant un acord entre els tres bàndols, favorable per Espanya, després de dures acusacions i enfrontaments. Aquest acord era indispensable perquè Espanya votés a favor del Brexit, que es va ratificar en una cimera extraordinària del Consell Europeu, a Brussel·les. El no acord podria haver comportat que la cimera no s’acabés celebrant.

Aquest acord, segons va explicar el president espanyol, va consistir en tres aspectes: en primer lloc es va aconseguir una declaració conjunta del Consell Europeu i de la Comissió Europea, en el marc de l’acord de retirada, en què no s’obliga tant a Espanya com al Regne Unit a incloure Gibraltar en futurs acords; en segon lloc, que els 27 estats membres no aprovaran cap pacte amb el Regne Unit amb Gibraltar pel mig sense el vistiplau d’Espanya; en tercer lloc, una carta dels presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, reafirmant aquests acords; i en quart lloc, un compromís de Londres per escrit, en el que accepta acatar els acords esmentats anteriorment.

Però tots aquests acords tenen un equip negociador al darrere de les cares visibles. A continuació, segons han informat diversos mitjans de comunicació especialitzats, us presentem l’equip que hi ha darrere del president Pedro Sánchez, de la Primera Ministra britànica, Theresa May, o del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

David Davis, secretari del Brexit. És el principal negociador del Regne Unit a Brussel·les. Exmembre de les forces especials de l’exèrcit britànic, s’ha guanyat la confiança de Theresa May per la discreció amb què ha dut a terme els preparatius del Brexit. Fins i tot s’ha arribat a dir que podria ser el substitut de May si aquesta presentés la seva dimissió.

David Davis

David Davis, Secretari del Brèxit

Michel Barnier, principal negociador de la UE. Polític de vocació, fa dècades que treballa a Brussel·les. És el cap de l’equip negociador de la Unió Europea, i la seva funció és informar els líders dels estats membres els avenços de les negociacions. Va ser ministre d’Afers Exteriors francès i dues vegades comissari europeu. Entre els seus punts forts està haver treballat en els centres de poder de la UE, tant en les capitals com en el Parlament Europeu. Tot i que Londres van mostrar el seu descontentament davant la seva falta de flexibilitat, els diplomàtics s’han mostrat impressionats per la seva habilitat per conduir segons quines situacions. Molts creuen que el proper objectiu de Barnier seria presidir la Comissió Europea.

Michel Barnier

Michel Barnier, principal negociador de la UE

Oliver Robbins, el sherpa de Theresa May. Robbins, a diferència de la resta, és funcionari, no polític. La seva tasca consisteix a fer de pont entre May i la resta de líders europeus. El principal inconvenient de Robbins és el de no comptar amb experiència en negociacions internacionals i desconèixer els principals secrets dels despatxos de Brussel·les.

Oliver Robbins

Oliver Robbins, el “sherpa” de Theresa May

Sabine Weyand, sotscap de les negociacions. De nacionalitat alemanya, aquesta negociadora té la tasca de donar suport a Barnier i resoldre els problemes quan la complexitat tècnica i la política d’alt nivell coincideixin. Weyand té l’experiència d’haver treballat durant anys a Brussel·les. Segons diverses informacions, el seu punt fort és assolir una posició d’avantatge en les negociacions.

Sabine Weyand

Sabine Weyand, sotscap de les negociacions

Sir Tim Barrow, ambaixador britànic a la UE. Exambaixador a Moscou, té una bona relació amb els seus col·legues diplomàtics i coneix de primera mà les polítiques europees, en especial les de seguretat. El seu major desafiament ha sigut fer que Londres comprengui el que la resta de països de la UE estarien disposats a acceptar en les negociacions del Brexit.

Sir Tim Barrow

Sir Tim Barrow, ambaixador britànic a la UE

Didier Seeuws, cap de l’equip del Brexit en el Consell Europeu. Diplomàtic flamenc, el seu paper consisteix a presidir el comitè dels països membres de la UE que supervisa a Barnier. Seeuws ha orientat a la UE en les complicades polítiques que s’han hagut d’acordar.

didier seeuws

Didier Seews, cap de l’equip del Brèxit en el Consell Europeu

 

 

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't