EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Espanya i Anglaterra, dues formes de construir joves promeses

Erik Sarmiento, jugador del filial de l’Espanyol, el periodista Àxel Torres i l’entrenador del Villarreal B, Miguel Álvarez, contrasten visions sobre la manera amb què els filials haurien de competir en el futbol professional.


19/10/2018

Alex Durán i Josep García. Vic

Amb motiu de la creació de la UEFA Nations League hem pogut veure dos enfrontaments entre Espanya i Anglaterra, dues seleccions amb molts futbolistes joves i amb dos sistemes diferents per fer-los arribar al màxim nivell. Espanya treballa amb igualtat de condicions, és a dir, els filials competeixen amb equips professionals a Segona Divisió i també a categories no professionals com la Segona Divisió B o Tercera. D’altra banda, a Anglaterra hi ha un sistema de filials completament diferent. Els segons equips dels clubs anglesos juguen entre ells en una lliga de filials amb dues divisions. A més a més, consten de diferents categories depenent de l’edat dels futbolistes, des de sub-23 fins sub-18. El passat 8 de setembre, la selecció de Luis Enrique va debutar amb una victòria per 1-2 contra Anglaterra a Wembley. El 15 d’octubre, els inventors del futbol van vèncer per 2-3 al conjunt espanyol a Sevilla.

Els filials d’equips grans i amb un pressupost elevat com el Barça, Reial Madrid o Sevilla, són habituals tant a Segona Divisió com a Segona Divisió B. El fet de jugar en aquestes competicions és beneficiós per uns, i perjudicial pels altres. Per exemple, un jugador del filial de l’Espanyol que juga al Grup III de la Segona Divisió B com Erik Sarmiento ens explica detalladament i des de la seva experiència tant a Anglaterra (amb el filial del Manchester City) com ara aquí a Espanya (on juga actualmente a l’Espanyol B) les diferències i similituds dels dos sistemes. El club britànic va pagar mig milió d’euros pel lateral esquerrà. Sarmiento ens argumenta que per ell és millor jugar en un campionat com Segona B envers el sistema de filials d’Anglaterra, perquè l’exigencia de la competició és més alta, i a més, jugues amb futbolistes més experimentats. “Si jugues a Segona B tens l’ambició de fer un bon paper i arribar a posicions de play off o aconseguir la permanència”, assegura Erik Sarmiento. En canvi, en el seu pas pel conjunt de Manchester explica que no va ser una mala experiència, però no sentia l’esperit competitiu d’aconseguir objectius a final de temporada perquè sabia que seguiria lluitant pel mateix l’any següent. “A les categories espanyoles et sents més exigit en jugar amb futbolistes veterans”, assegura Sarmiento que considera que aquest fet els fa evolucionar més i estar més preparats pel futbol de primera categoria.

Una opinió que s’assembla molt a la de l’entrenador del Villarreal B, Miguel Álvarez, qui des de la seva experiència a les banquetes explica que els joves cada setmana tenen una prova de foc en l’àmbit competitiu i formatiu a la Segona Divisió B. Tanmateix, Álvarez es mostra caut respecte al fet de si és millor jugar en una lliga de filials  o en una com la Segona B. “Fer comparacions és una cosa molt a la lleugera, però des de la meva experiència a Segona B, els joves s’enfronten a equips d’un potencial important, amb gent més gran que cada setmana els exigeix aguditzar l’enginy per poder competir setmana rere setmana”, argumenta l’entrenador del Villarreal B.

“Si bé és cert que pels futbolistes és un sistema ideal, hi ha altres maneres més justes per millorar el rendiment dels joves”, argumenta Àxel Torres

No obstant això, per alguns equips espanyols aquesta situació no és beneficiosa. Àxel Torres, periodista esportiu i conseller del Centre d’Esports Sabadell, veu prioritari que cap equip gran tingui dues places dins el futbol professional espanyol (Primera i Segona Divisió). “Si bé és cert que pels futbolistes és un sistema ideal, hi ha altres maneres més justes per millorar el rendiment dels joves”, argumenta Àxel Torres, qui considera que la situació perjudica equips amb molta menys capacitat econòmica i que es troben en categories com Segona o Segona Divisió B. Una de les solucions que proposa el periodista és limitar la categoria a la que poden ascendir els filials, creant una Tercera Divisió professional. D’aquesta manera, els filials tindrien una quarta divisió no professional i equivalent a la Segona B actual com a màxim esglaó. Aquest sistema és l’actual al futbol alemany.

A l’hora de crear una lliga de filials a Espanya, Àxel Torres és reticent per la tensió mediàtica que suposaria pels joves futbolistes. Aquesta opinió coincideix amb la del futbolista de l’Espanyol B, Erik Sarmiento, que assegura que no faria cap competició de filials, tot i que ell seguiria amb el sistema actual i creu que no hi haurà cap canvi perquè “els equips grans estan molt contents amb el funcionament dels seus filials en l’actualitat”, assegura el jugador català. Miguel Álvarez està content competint on ho està fent, just en l’avantsala del futbol professional. Tanmateix, Àxel Torres considera que és el moment precís per reestructurar el sistema de filials al futbol espanyol, ja que en la categoria de Segona Divisió no es troba cap segon equip per primera vegada des de fa 20 anys. En respecte a l’evolució dels futbolistes, Torres proposa cedir els joves a equips de categories més altes per a aquesta adaptació que tenen en l’actualitat.

 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't