EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona supera els 40 pacients ingressats amb coronavirus

La Generalitat ha confirmat aquest migdia noves mesures per reduir la transmissió

El 9 Nou,
14/10/2020
Vic/Ripoll

Els pacients ingressats amb coronavirus als centres sanitaris d’Osona han tornat a pujar aquesta setmana. Segons la darrera actualització de dades, avui dimecres entre l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital de la Santa Creu en sumen 42, vuit més que fa set dies, mentre que el Sant Jaume de Manlleu es manté lliure de Covid-19. Les xifres equivalen a les que la comarca presentava a finals de maig.

A l’Hospital de Campdevànol també hi torna a haver dues persones ingressades a causa de la pandèmia.

La Generalitat ha confirmat aquest migdia que tanca bars i restaurants per reduir la propagació de la pandèmia -només podran preparar comandes per emportar-, i que imposa noves restriccions d’aforament a comerços (30%) i actes culturals (50%), a més a més de suspendre totes les competicions esportives exceptuant les professionals, estatals i internacionals. “Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes”, ha assegurat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès.

Segons la consellera Vergés, durant la darrera setmana a Catalunya s’hi han detectat 12.000 positius de Covid-19 quan la mitjana de les últimes era de 7.000.

L’objectiu de la Generalitat és començar a aplicar les mesures divendres, un cop les hagin ratificat els tribunals. S’allargaran almenys durant quinze dies per reduir al màxim la mobilitat i els contactes socials.

Aquest paquet d’accions, ja aprovades pel Procicat, deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya.

Les restriccions també inclouen la petició de fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que aplicaran des d’aquest dijous, així com la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. A més, als centres de treball s’han d’extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l’excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d’accés, més enllà de la restricció d’aforament al 30%. També s’hauran d’habilitar fluxos de pas per evitar l’encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d’1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s’haurà de restringir l’aforament a una sola persona per cada compra.

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l’aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30%. També queden suspeses quinze dies les competicions esportives d’àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d’accés per vigilar l’aforament.

El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l’aforament, i cinemes, teatres i sales de concerts hauran de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s’hauran d’assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives. Museus, biblioteques i monuments es mantindran oberts.

Entre les restriccions també hi ha l’obligació de tancar els parcs i fires d’atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis, hauran de tancar a les vuit del vespre.

El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l’àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure.

Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l’ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l’aforament.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't