EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cuidant el pacient invisible

La UVic i la UOC creen una aplicació que dona suport als cuidadors de malalts d’Alzheimer


12/08/2019
Vic

L’esperança de vida mundial augmenta cada any que passa. A principis del 2000, a Catalunya una persona vivia de mitjana 79 anys i mig, mentre que actualment la xifra ja ronda els 83. Tot i que allargar la vida és una de les grans fites de la humanitat, també comporta problemes. Un d’ells és l’aparició de malalties degeneratives com l’Alzheimer, que ha crescut molt en nombre els últims anys, però que no només afecta qui la pateix sinó que també genera un pacient invisible: els cuidadors informals.

“Habitualment, els qui cuiden la gent que pateix Alzheimer solen ser familiars, i això és una càrrega molt gran”, explica Montse Romero, investigadora de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, “i el que més els cal habitualment és tenir suport, ja que, a més de l’ajuda professional, agraeixen rebre suport de gent que es trobi en la mateixa situació”. És per això que Romero, dins la seva tesi doctoral, ha optat per desenvolupar una aplicació per connectar aquestes persones. Amb el nom d’“Estic amb tu”, batejada pels alumnes de 3r de Primària de l’escola Sant Genís i Santa Agnès de Taradell, aquesta aplicació està pensada per “millorar la qualitat de vida dels cuidadors, ja que quan un està malament se li fa molt difícil cuidar. I això és el que volem evitar”. El primer contacte amb el grup a tractar el va tenir a través de l’AFMADO (Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona), que “han estat de gran ajuda”, explica Romero, “i també vam comptar amb diversos professionals de salut que estan en contacte amb malalts i cuidadors”, conclou la creadora.

De moment, l’aplicació que ha desenvolupat la UVic-UCC, amb el suport de la Universitat Oberta de Catalunya i l’empresa Confluència Solucions en Convergència Digital i Mobilitat, encara no és pública: “Primer hem de presentar la tesi, però la idea és publicar-la un cop sigui possible.” L’objectiu inicial era impactar en el màxim de gent possible, i l’aplicació ha acabat reunint cuidadors de tota mena durant el període de proves. “Ens hem trobat gent de totes les edats, des de nets fins a fills, parelles o germans, i tant homes com dones. La gran majoria han quedat encantats amb l’app, sobretot per promoure l’intercanvi de coneixement entre els cuidadors.”

En aquesta fase es van crear dos grups diferenciats, tots dos focalitzats a Osona. Els formaven cuidadors de malalts d’Alzheimer, però en un d’ells també hi havia professionals de la salut i d’aquesta malaltia. “Ara ens toca analitzar les dades i veure quins són els resultats”, explica Romero, “però l’important és que només podien formar part dels grups aquelles persones que fossin cuidadores de malalts d’Alzheimer d’Osona”.

Durant deu mesos de proves, per tant, l’aplicació “Estic amb tu” ja ha servit de punt de trobada per a totes aquelles persones que pateixen la malaltia, malgrat que d’una manera més indirecta. A través de la tesi doctoral, Romero, conjuntament amb tot l’equip de la UVic-UCC i de la UOC, busca ajudar i connectar els pacients invisibles que causa l’Alzheimer.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't