“A l’Europa avançada, l’FP és prestigi, llocs de treball i innovació”

Ramon Coma, catedràtic de Psicologia i Pedagogia i autor d’articles i llibres diversos, dirigeix l’Institut Marta Mata, de Montornès, que ha posat en marxa l’Escola d’Hoteleria del Vallès Oriental, on es cursen uns estudis de cuina i gastronomia únics a la comarca.


El 9 Nou
18/05/2016

Hi ha alumnes d’estudis superiors i d’altres que se’n sortirien millor amb la Formació Professional?
Això d’estudis superiors és un concepte jeràrquic del vell sistema. El que hem d’aspirar és a ser millors amb la innovació i la creació. Si molts amb estudis superiors haguessin passat abans per la Formació Professional avui serien més competents. Miri el president espanyol i entendrà això i moltes altres coses!

S’ha menystingut la Formació Professional fins ara?
Sí, venim d’una dictadura segregadora, d’una democràcia sense demòcrates i dominada pels buròcrates. La Formació Professional ha estat l’eterna oblidada. En canvi, a l’Europa avançada la formació professional és prestigi, llocs de treball i innovació.

Està canviant, doncs, la percepció que l’FP no és de segona divisió?
L’FP és vital per a l’economia del país, per a la innovació i per a la inserció laboral dels joves!

La crisi ha frenat carreres superiors a benefici dels cicles formatius?
És clar, és que hem de generar il·lusió i no frustració!

Per què el seu institut va demanar ser Escola d’Hoteleria?
Perquè Hoteleria i Turisme és un sector vital a l’economia catalana. Destaquem internacionalment en creadors, el sector sap que cal qualitat i no vol perdre el carro. Això vol dir gent formada, i la comarca n’estava orfe.

Quin ha estat el resultat d’aquest primer curs que ja estan fent?
Veig alumnes entusiasmats. Tenim un professorat que s’estima el projecte i això és clau. Hi ha pares que m’han dit que els seus fills són uns altres. Del Gremi ens feliciten i em diuen: “Necessitem ja gent formada i preparada”. I jo els dic: “Espereu, fins al curs vinent no sortirà la primera fornada!”.

Com es presenta la matrícula per a l’any que ve a l’Escola d’Hoteleria?
Quan tot era un projecte, vam tenir 76 peticions per a 44 places disponibles. Enguany, es pot disparar.

Com aconsegueix Montornès tenir aquesta escola, única a la comarca?
Molt senzill, perquè hi ha un ajuntament que té vista. Compromès amb l’educació, ha sabut fer xarxa amb el Departament d’Ensenyament i posar els interessos dels seus ciutadans per damunt dels partidistes. El conveni amb Ensenyament és un pas de gegant.

Als alumnes que hi pugen, els veu il·lusionats?
En aquesta branca, si no tens il·lusió i vocació no resisteixes.

En sortiran grans cuiners i caps de sala? Ja ho deuen entreveure…
Sí, ja ho veureu… Ara sembrem!

El públic pot provar els seus plats al restaurant de l’Escola, oi?
El restaurant pedagògic amb clients reals és fonamental per aprendre. Ara obrim dos dies a la setmana, i el curs que ve aspirem a quatre dies. Pas a pas.

L’obligatorietat d’estudiar fins als 16 anys té avantatges i inconvenients. Quins avantatges?
Tenir tota la població amb un mínim de competències bàsiques és bo per a qualsevol país que s’estimi!

I problemes?
Que no tots els joves han d’aprendre de la mateixa manera. N’hi ha que necessiten fer i experimentar més. O fem aules als instituts amb màquines i un parell de cotxes i motos per muntar i desmuntar, que és car, o bé anem a les empreses a fer tastets pràctics! Vam fer això amb el projecte Acada ara fa 18 anys a la Garriga i ha estat un èxit, però quan vam començar, els buròcrates ens deien que era il·legal.

Vostè ja fa molts anys que està en el sector. Si mira enrere què veu?
Que avancem lentament, perquè portem dues motxilles amb plom: la de la política partidista i la de la burocràcia asfixiant. Però hi ha molt professorat i altres professionals i també alguns polítics que treballen per millorar. I jo miro endavant!

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't