Acord entre l’ICTA-UAB i el Consorci Besòs Tordera per fer un seguiment del rius de la conca

L’acord crea l’Observatori del Besòs que s’emmiralla amb la tasca de l’Observatori de la Tordera


08/10/2018
Granollers

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consorci Besòs Tordera han arribat a un acord per a la creació de l’Observatori del Besòs, que s’encarregarà de fer una avaluació de l’estat de qualitat dels rius de la conca del Besòs. L’acord s’ha presentat aquest dilluns al migdia en un acte a la seu del CBT a Granollers on han participat el president d’aquest ens i alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el naturalista i investigador de l’ICTA-UAB, Martí Boada, de Sant Celoni.

L’Observatori del Besòs es posarà en marxa aquest mateix any. Farà un seguiment de diversos paràmetres dels rius de la conca. En concret, estudiarà l’estat i l’evolució de les diatomees, dels macroinvertebrats, dels peixos, de la vegetació de ribera, dels amfíbis, dels mamífers -centrant-se en la llúdriga- i de paràmetres hidrològics i fisicoquímics. A més, farà accions per difondre els estudis fets i els seus resultats entre la població.

Ferran Polo

Vila.Boada i Arboix aquest dilluns a Granollers / Ferran Polo

El projecte veu del mètode de treball que l’ICTA-UAB ha desenvolupat amb l’Observatori de la Tordera, que treballa amb aquest mateix objectiu als rius de la conca de la Tordera. Partirà de l’estudi Avaluació de l’estat de qualitat dels sistemes fluvials de la conca del Besòs (1997-2017) que s’ha fet aquest any a partir de la col·laboració entre l’ICTA-UAB i el CBT. Aquest document serà la radiografia que servirà de punt de partida per als investigadors.

Vídeo divulgatiu

L’acte d’aquest dilluns també ha inclòs la presentació d’un vídeo que recull les dades principals d’aquest estudi que analitza l’evolució que han viscut els rius de la conca del Besòs en els darrers 20 anys. Permet veure la millora de la qualitat de les aigües i la recuperació de la biodiversitat amb el retorn d’espècies com el blauet o la llúdriga, que havien desaparegut dels rius durant els anys d’alts nivells de contaminació. A la vegada, posada de manifest l’entrada i expansió d’espècies invasores com el cranc americà o la tortuga de Florida.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't