Aiguafreda reclama l’enderroc de la canalització del riu Congost que està inacabada

Aquest dissabte s’han complert 15 anys dels aiguats que van provocar greus inundacions a la vall del Tenes, al Congost i a l’entorn del riu Besòs. Van morir quatre persones i es van inundar centenars de cases i desenes d’empreses. 15 anys després, encara hi ha problemes pendents de solucionar.

El 9 Nou
11/10/2009

El govern d’Aiguafreda és partidari d’enderrocar els 200 metres de murs de la canalització del riu Congost que es van construir entorn del pont de l’Abella i que van costar 500.000 euros. Aquests treballs, que es van executar l’any 2003, formaven part d’un projecte global per endegar el riu en tot el nucli urbà. La segona fase, que costava uns tres milions d’euros, no s’ha executat. “El que hi ha ara és un canal perillós perquè està mal acabat. Som partidaris de tirar-ho a terra”, explica el regidor d’Urbanisme, Josep Sellas.

El govern local (ICV i PSC) ha pactat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) “fer una canalització més natural” del Congost, diu Sellas. “Entenem que hi ha punts crítics on s’haurà de fer un mur però hi ha llocs on es pot optar per altres mètodes menys agressius”, constata. Aquesta nova filosofia ha de quedar recollida en el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que està en procés de redacció.

Els aiguats de l’octubre de 1994 van provocar importants danys a Aiguafreda, on van inundar diverses naus del polígon industrial i diverses cases de la part nord del poble. Un dels elements que hi va contribuir va ser l’elevat cabal que baixava pel torrent de Cruïlles, que va a parar prop de la zona industrial. L’Ajuntament l’ha canalitzat i l’ha soterrat, i ara s’està acabant la urbanització del carrer superior.

Des de 1994, les lleres del Congost han patit canvis per la urbanització de nous espais propers al riu. Un d’aquests està entre Aiguafreda i Centelles (Osona). Aquest altre Ajuntament va aprovar un polígon industrial al marge dret del Congost que incloïa un mur de protecció. “Demanem que es rebaixi l’escullera que ara fa de paret i que en cas de riuada pot provocar inundacions importants a Aiguafreda”, diu Sellas. Aigües avall, a Sant Martí de Centelles, també s’han construït diversos blocs de pisos en uns antics camps de conreu del costat del riu.

SANTA EULÀLIA RECLAMA A L’ACA UNA ACTUACIÓ RÀ^PIDA

L’Ajuntament de Santa Eulàlia demana a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que tiri endavant de forma urgent les parts consensuades del projecte per evitar inundacions als barris i al polígon situats a tocar del riu Tenes. L’objectiu és evitar noves inundacions com les del 10 d’octubre de 1994. Aquest dissabte ha fet 15 anys justos del desbordament del Tenes, que, només a Santa Eulàlia, va inundar uns 300 habitatges i va provocar la mort de dues persones. Durant aquest temps, no s’ha fet cap obra de millora de la infraestructura hidràulica per prevenir crescudes.

ENORMES DANYS ALS POBLES DEL TENES; DEL CONGOST I DEL BESÒS

Les inundacions del 10 d’octubre de 1994 van causar la mort a quatre persones: dues a Bigues i dues a Santa Eulàlia. Els morts van ser Josep Maria Calpé, de Lliçà de Vall; Jesús Muñoz, de Santa Eulàlia; Pere Catalina, de Riells; i Luís Bouzo, de la Garriga. A més, el desbordament del Tenes, del Congost i del Besòs va deixar un rastre de destrucció en molts pobles de la comarca. Santa Eulàlia va ser el municipi més afectat amb 300 habitatges i diverses indústries inundades. També es van inundar naus a Bigues (foto), Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. L’aigua es va emportar diversos ponts com el de la carretera de Sabadell, a Lliçà d’Avall o el de Santa Eugènia del Congost, a Tagamanent. A Montmeló, es va inundar una seixantena d’habitatges del Pedregar i una trentena d’empreses. A Tagamanent, l’aigua va arrasar l’empresa Leiro, situada a tocar del riu i, a Figaró, va entrar en garatges, tallers, oficines i un parell d’habitatges.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't