Aliança de pagesos, caçadors i govern català per combatre la plaga de senglars

Pagesos, propietaris agraris, caçadors i responsables del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van constatar la necessitat de treballar plegats per combatre l’augment de la població de senglars i els perjudicis que això genera als agricultors.

El 9 Nou
09/03/2014

Representants de diverses entitats agràries, de propietaris, de societats de caçadors i del govern català es van trobar dijous passat a Cardedeu per afrontar aquesta qüestió. A banda d’afectats i caçadors del Vallès Oriental, també n’hi van participar d’altres comarques com la Selva, el Baix Empordà i l’Alt Empordà.

“Tenim un problema molt greu al país i entre tots hem de fer pinya”, va assegurar Jordi Ruiz, sotsdirector d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental de la Generalitat. Ruiz va expressar la “mà estesa” del departament per trobar solucions a una situació que no volen que “es perllongui en el temps”. En aquest sentit, va explicar que ja s’han fet canvis en la llei de caça i que aquest mateix mes de març hi ha prevista una reunió extraordinària del Consell de Caça de Catalunya que establirà els criteris que definiran les zones d’emergències cinegètica on es podran fer actuacions excepcionals per reduir les poblacions de senglar o conill. “Entre tots hem de buscar la millor manera de reduir aquesta plaga però no serà fàcil”, va alertar Pere Clos, president de l’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris del Vallès Oriental i de la Comunitat de Regants de Vallfornès.

Ruiz considera que cal anar a l’arrel del problema. “Hem de pensar què és el que fa que hi hagi molt senglar i un dels elements és que la gent els dóna menjar perquè els fa gràcia. Hem de treballar la prevenció per no afavorir la reproducció però això no és suficient per controlar la població de senglar”. “Per això s’ha de caçar”, diu Ruiz que va apuntar que, en un futur, caldrà tendir a la professionalització de la feina de control de les espècies cinegètiques a través de personal especialitzat que en facin un seguiment i actuï quan sigui necessari.

Entre altres sistemes, Ruiz també aposta pel “treball de paisatge” per “no afavorir les oportunitats que té el senglar”. De fet, la neteja dels boscos és un dels aspectes que els propietaris agraris del Vallès Oriental demanen que s’afavoreixi. Per fer-ho, creuen que seria bo l’impuls de plantes de biomassa per donar una sortida a la fusta, va apuntar Pere Clos.

CONVÈNCER LA GENT

Per Ruiz, un dels reptes també és conscienciar la població en general dels problemes que provoquen els senglars i de la necessitat de caçar-los. “Hem d’explicar a la gent, que normalment ho veu molt lluny, que el senglar és un problema. El control de la població de senglar és un servei públic perquè evitem danys a les persones”.

En la trobada de dijous a Cardedeu, els pagesos van expressar als responsables del Departament d’Agricultura els problemes que els provoquen els senglars. Alguns, fins i tot, es plantegen deixar de produir blat de moro per les pèrdues de milers d’euros que cada any els generen els senglars. També van alertar del risc sanitari de contagi de malalties a granges de porcs o de vaques. Per la seva banda, les entitats de caçadors van recordar que, tot i la reducció del nombre de llicències dels darrers anys, l’eficàcia en la caça del senglar s’ha mantingut estable. Amb tot, la població segueix pujant.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't