Almenys 340 dones exerceixen la prostitució en prostíbuls i pisos de Granollers i de Mollet

Durant l’any 2013 almenys 340 dones van exercir la prostitució en clubs, pisos o carreteres de l’àrea de Granollers i de la ciutat de Mollet.

El 9 Nou
24/03/2014

La xifra surt del nombre de treballadores sexuals que van rebre el suport del Projecte Dona de l’associació Actua Vallès. A la capital de comarca i a diversos municipis de l’entorn com la Roca i les Franqueses, un total de 257 dones van ser assistides per aquesta associació, que treballa per donar cobertura sociosanitària, principalment, a treballadores del sexe. Estan repartides en 17 pisos, 4 clubs i 4 trams de carretera. Poc més de la meitat d’aquestes dones, van rebre el suport de l’entitat per primer cop. En el cas de Mollet, es van atendre 83 dones entre els vuit pisos i un sol club.

Aquesta iniciativa d’Actua Vallès va posar-se en marxa fa 15 anys en diverses poblacions del Vallès Occidental com Sabadell, Terrassa i Cerdanyola. Des de fa un any i mig, han començat a treballar al Vallès Oriental amb visites mensuals a clubs, pisos de Granollers i Mollet i punts de carretera on s’exerceix la prostitució en terme de la Roca o a l’eix de la C-17.

El Projecte Dona insisteix a donar cobertura sociosanitària a prostitutes per “la gran vulnerabilitat” que aquest col·lectiu té davant del VIH i altres infeccions de transmissió sexual, explica Daniela Narváez, coordinadora del projecte. Treballen per derivar-les als serveis mèdics o perquè es facin citologies i analítiques de forma periòdica. Però també faciliten que es comparteixin coneixements sobre tècniques per evitar conductes de risc o intenten fer entendre a les noies que no han d’acceptar determinades peticions dels clients. “Els intentem fer entendre que pel fet que un home pagui no té dret a fer el que vulgui. Els donem pautes sobre com negociar els límits amb els clients per garantir l’ús del preservatiu en totes les pràctiques sexuals que incloguin la penetració”. La crisi ja ha comportat una reducció notable dels ingressos de les prostitutes. Això, per Narváez, també és un perill perquè els pot forçar a acceptar aquestes pràctiques de risc –no fer servir el preservatiu, bàsicament– per poder obtenir un mínim d’ingressos en un moment en què és més complex per l’augment de treballadores sexuals i la reducció de la demanda.

El Projecte Dona també incideix en aspectes relacionats amb el consum de drogues. També se’ls parla de qüestions econòmiques. “Han d’entendre que ara poden guanyar força diners però que això no serà sempre així”, comenta Narváez.

A banda, reparteixen material preventiu per evitar infeccions –l’any 2013 van donar més de 207.000 preservatius masculins i més de 5.500 de femenins entre les dues comarques– i altres materials pedagògics. Les visites a clubs i pisos es fan amb especialistes i voluntaris. “A Granollers, podem arribar a les 9 del matí i marxar a les 2 de la matinada”.

Aquesta iniciativa compta amb dues professionals contractades i diverses alumnes de pràctiques que estudien Educació Social o Infermeria o el cicle formatiu de Grau Superior d’Integració Social. També hi ha 12 voluntaris que participen en les visites o en les analítiques gratuïtes per detectar possibles malalties de transmissió sexual que fan a la mateixa seu que l’entitat té a Sabadell. Narváez assegura que, amb més recursos, podrien arribar a més noies i més clubs. També acompanyar-ne més al metge o a fer-se analítiques completes i fer un major seguiment dels casos.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't