Apindep: l’empenta de quatre mares

Tot va començar a El Mirallet, de Granollers, al febrer de 1994, arran d’una notícia a EL 9 NOU sobre una campanya que les associacions de pares i mares d’alumnes de la vall del Tenes havien engegat per fer complir una llei d’integració d’alumnes amb discapacitat que les administracions defugien.

El 9 Nou
17/05/2016

D’aquella trobada de quatre mares va sorgir la idea de constituir l’Associació de Pares per a la Integració de Nens Discapacitats a l’Escola Pública (Apindep).

Eren Mercè Llauradó i Nati Montes, de Santa Eulàlia; Magda Guiu, de la Roca, i Leonor González, de Granollers. La Vallesana de l’Any 2015, Mercè Llauradó, ho recordava en el moment de rebre el premi aquest dimecres al vespre a Llinars. Al Teatre Auditori l’acompanyaven els seus dos fills, en Joan, de 30 anys, i en Sergi, de 29. Avui, Apindep Ronçana SCCL és una societat cooperativa de consumidors i usuaris sense afany de lucre i d’iniciativa social, que es va constituir l’any 2006 i que un any després incorporava la possibilitat de tenir socis de treball. I és un model únic que s’està estudiant per implantar-lo a tot l’Estat.

Des dels seus inicis, Apindep treballa per incidir en les administracions per tal que es doti les escoles i les persones amb recursos i infraestructures necessàries per complir les normatives d’integració previstes en la legislació actual i, si cal, modificar-les. També per donar suport i assessorament a les famílies sobre els mitjans socials i escolars als quals tenen dret els infants i joves amb discapacitats i per col·laborar amb altres entitats.

Des de l’any 1994, l’encara associació ofereix serveis de fisioteràpia, psicologia, logopèdia, reeducació, psicomotricitat i és reconegut com a centre de servei sociosanitari. També impulsa activitats de lleure com esplais, colònies i sortides.

L’any 2003 es va engegar l’activitat d’inserció laboral amb plans d’ocupació i programes del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i des del 2006 genera ocupació en activitats dins de la pròpia cooperativa.

Una de les fites principals va ser l’any 2010, amb la primera pedra del centre ocupacional de Santa Eulàlia, la construcció del qual va culminar l’any passat amb la segona i tercera fases, que van completar un edifici de més de 1.400 metres quadrats. L’any 2011 es va registrar com a entitat privada d’iniciativa social i el 2014 esdevé la primera cooperativa de l’Estat a accedir a les subvencions de l’IRPF social.

Actualment, la cooperativa té 56 socis de consum, 8 de treball i 8 socis col·laboradors. Ofereix servei de menjador, transport, formació, teràpies i suport familiar, suport al lleure i servei assistencial i terapèutic. Les línies de treball inclouen, entre d’altres, l’elaboració de lots de Nadal, neteja d’animals o reciclatge d’oli. També fan servei de menjar a domicili per a persones grans i voluntariat a les escoles bressol municipals.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't