Apindep, potenciar les capacitats

Apindep Ronçana és l’exemple de com la iniciativa ciutadana supleix les mancances de les administracions i aconsegueix que es destinin recursos a les persones més vulnerables.


El 9 Nou
11/05/2016

L’any 1993, quatre famílies amb criatures amb discapacitats que s’havien d’incorporar a l’escola es van adonar de les mancances per aconseguir la integració real dels seus fills. Una de les mares era Mercè Llauradó, l’actual presidenta d’Apindep. “Era difícil aconseguir teràpies específiques, logopèdia, rehabilitació, psicomotricitat…”, recorda.

Va ser el punt de partida de l’Associació Apindep, que des d’aquell any s’ha dedicat a incidir en les administracions per tal que es doti escoles i persones de recursos i infraestructures i a donar suport i assessorament a les famílies, assistència terapèutica, organitzar activitats de lleure i fomentar la inserció laboral de persones amb discapacitat amb plans d’ocupació i campanyes de conscienciació a les empreses.

L’any 2006 va fer un pas més, i es va constituir en societat cooperativa de consumidors i usuaris sense afany de lucre i d’iniciativa social. L’any 2010 va començar la construcció del centre ocupacional de Santa Eulàlia destinat a desenvolupar les seves activitats. L’any 2014 van ser la primera cooperativa de l’Estat que va accedir a les subvencions de l’IRPF social pel seu caràcter únic i solidari. El 17 d’octubre de l’any passat es va inaugurar la segona i tercera fases del centre ocupacional, que suma més de 1.400 metres quadrats destinat a aules, sales polivalents, magatzems cuina, menjador, serveis i sales d’esbarjo.

“Tenim un funcionament peculiar que s’ha pres com a model d’un estudi per estendre’l a tot l’Estat. Un model de participació dels propis discapacitats i les famílies en el projecte de futur. Tenim més usuaris que socis i el compromís és beneficiar un col·lectiu”, remarca Llauradó.

Actualment, la cooperativa té 56 socis de consum, 8 socis de treball i 8 socis col·laboradors. Internament, ofereix servei de menjador, transport, formació, teràpies i suport familiar, suport al lleure i servei assistencial i terapèutic. Les línies d’activitats i formació de joves amb discapacitat inclouen, entre altres, l’elaboració de cistelles de Nadal, neteja d’animals o reciclatge d’oli. També fan servei de menjar a domicili a persones grans i voluntariat a les escoles bressol municipals.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 865 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't