Arquitectes es formen per fer de mediadors en conflictes en comunitats de veïns o urbanístics

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) està formant 38 professionals perquè puguin intervenir en processos de mediació en l’àmbit civil entre dues parts que estiguin en conflicte per problemes relacionats, per exemple, amb comunitats de veïns o temes urbanístics.

El 9 Nou
27/06/2015

També podran actuar com a mediadors en conflictes entre particulars i administració com alternativa als contenciosos administratius. Els casos els vindran derivats del Centre de Mediació de Catalunya. Manel Sànchez, corresponsal de la delegació del Vallès del COAC, és un dels primers arquitectes que s’estan formant i que preveuen poder començar a fer mediacions al setembre. Sànchez també és vocal de l’Agrupació d’Arquitectes Experts Pericials, Forenses i Mediadors del COAC, que promou la iniciativa entre el col·lectiu.

Els primers 38 arquitectes mediadors s’han format en un postgrau de la Universitat Pompeu Fabra que els acredita per poder fer mediacions que, posteriorment, siguin acceptades per un jutge com una decisió alternativa a una sentència. El col·lectiu defensa el paper que poden tenir en la mediació en temes civils (no ho poden fer per qüestions de família o temes penals) pel seu coneixement en arquitectura i urbanisme. La majoria són relacions vinculades a comunitats de veïns. “Tenim més facilitat per entendre les circumstàncies que incideixen en el conflicte. El coneixement facilita el diagnòstic i també l’aportació de pèrits que puguin aportar dades si és necessari”, assegura Sànchez.

“Quan hi ha un problema, sovint es va al jutjat per inèrcia però aquest problema pot tenir solució per una via no judicial”, explica Sànchez. Recorda que “els jutges apliquen la llei i, de vegades, això no deixa contentes cap de les dues parts”. Amb l’arbitratge, pot passar el mateix perquè és un tècnic qui acaba determinant una solució. En canvi, en la mediació són les parts en conflicte les que poden trobar un desllorigador conduïdes pel mediador. “Amb la mediació, creem un espai per trobar un camí d’acord. No diem quina és la solució, ajudem les parts a trobar una solució”, sosté. Entre les tasques dels mediadors, també “s’ha de ser curós perquè les condicions de l’acord siguin duradores en el temps i tinguin futur”.

Per iniciar una mediació, cal l’acord de les dues parts. En funció de la problemàtica, es fixa un calendari de trobades per buscar la solució. Si són casos que deriven dels jutjats, hi ha un termini de dos mesos amb un màxim de sis sessions. Si es tanca de manera positiva, el jutjat recull l’acord. Si no es fa, el procés segueix la via judicial. El col·lectiu dels arquitectes s’afegeix als dels advocats que fan mediacions, per exemple, en temes de família com els divorcis.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 219 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't