Canovelles estudia sancionar els bancs que tinguin pisos buits

Canovelles té oberta la possibilitat de sancionar les entitats bancàries que tenen pisos buits a la població. És una de les mesures que ha plantejat l’Ajuntament per prevenir les ocupacions d’habitatges que han quedat buits. Al municipi hi ha constància de mig centenar de pisos ocupats.

El 9 Nou
08/10/2012

Els serveis jurídics de l’Ajuntament de Canovelles estan estudiant la possibilitat de sancionar les entitats bancàries que tenen pisos buits al municipi. L’alcalde José Orive (PSC) ha explicat que l’escull legal per portar a terme aquest procés és que l’Estat no té definit encara què és un pis desocupat. D’altra banda, Orive ha anunciat que està negociant amb els bancs perquè informin dels pisos que han de ser desnonats. L’objectiu és tapiar-los el més aviat possible per evitar noves ocupacions. En els últims dies s’ha conegut que uns 50 pisos que havien quedat buits per desnonaments estan ocupats il·legalment.

L’Ajuntament de Canovelles està estudiant possibilitats per evitar ocupacions il·legals en els pisos que queden buits per desnonaments. L’alcalde José Orive ha explicat en roda de premsa que l’Estat no té definits encara els criteris que defineixen un immoble desocupat i que això pot suposar un escull. Per aquest motiu, els serveis jurídics estan analitzant quina capacitat legal té el municipi per sancionar els bancs que tenen pisos buits a causa dels desnonaments.

Recàrrec del 50% de l’IBI
José Orive ha explicat que també es preveu imposar un recàrrec del 50% de l’IBI en aquells pisos que estan desocupats. De fet, aquesta mesura ja està aprovada per ple, però tampoc es pot portar a terme per la manca de criteris que estableixen què és un pis desocupat. L’objectiu de l’alcalde és que aquests pisos puguin ser llogats als joves a preus socials.

Que els bancs informin
L’alcalde, d’altra banda, ha anunciat que està mantenint reunions amb els directors de les entitats bancàries que hi ha a Canovelles perquè informin l’Ajuntament dels pisos que han de ser desnonats. La intenció és poder tapiar els pisos el més aviat possible o posar-hi instal·lacions per evitar noves ocupacions. Orive espera que el protocol d’informació per part dels bancs estigui operatiu abans d’acabar l’any.

Treballar en els pisos ja ocupats
Orive ha recordat que hi ha pisos ocupats per les mateixes famílies que ja hi vivien abans del desnonament. En aquest cas, l’Ajuntament activa els protocols dels serveis socials per veure “què necessita cada família”. De la mateixa manera, ha subratllat que “l’Ajuntament no vol ni pot treure la família del pis, perquè per això cal una ordre del jutge”.

En aquest sentit, ha explicat que aquest tipus d’ocupacions no generen problemes de convivència i que fins i tot hi ha una certa solidaritat per part del mateix veïnat. Tot i així, la família ha de viure sense llum i aigua corrent.

En el cas de trobar-se amb casos d’ocupació que generin conflictivitat, llavors la policia ha d’actuar i aplicar “les ordenances que existeixen per evitar aquestes situacions”, ha afirmat.

La policia local de Canovelles té detectats una cinquantena de pisos ocupats de forma il·legal. Segons va explicar l’inspector en cap, Josep Balmes, els habitatges estan ubicats majoritàriament als blocs dels carrers Sèquia i Balmes del municipi. Segons Balmes, en molts casos els ocupants aprofiten l’estada per desballestar els habitatges i robar tot allò que poden. S’emporten el coure, fan connexions a la corrent o fins i tot cuinen al terra.

Eviten un nou desnonamentPrecisament aquest mateix dilluns la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha frenat un nou desnonament a Canovelles i, per tant, que un altre pis quedi buit al municipi. El jutge havia dictaminat una ordre de desnonament per un veí de 61 anys que no ha pogut fer front a la hipoteca. Una trentena de membres de la PAH han estat tot el matí fent guàrdia davant l’immoble. La comitiva judicial ha vist la protesta i ha passat de llarg, segons han informat fonts de la PAH.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't