Canovelles fixa en una cinquantena el nombre de pisos buits o ocupats

L’Ajuntament de Canovelles ha aconseguit estabilitzar en una cinquantena els habitatges que hi ha buits al municipi i que tenen risc de ser ocupats de manera irregular o bé que ja ho han estat per famílies que s’hi han quedat a viure.

El 9 Nou
09/01/2013

Les ocupacions es produeixen en pisos que han quedat buits després que es desnonés les persones que hi vivien. En part dels casos detectats, són les mateixes famílies desnonades les que hi han tornat a viure. L’Ajuntament va posar en marxa a l’octubre un pla per aturar aquest fenomen en què s’han implicat diversos departaments de l’Ajuntament a més de la Policia Local. “Nosaltres no tenim competències per poder desocupar un pis que està ocupat il·legalment. És cosa dels jutges”, recorda el regidor responsable de l’àrea de Serveis a les Persones, Francesc Sánchez. Amb tot, “no s’ha augmentat el nombre de pisos potencialment ocupats”, ha afegit el mateix regidor.

Quan es detecta una família desnonada que ha tornat a viure al seu pis, s’activen els serveis socials municipals. Es mira de donar-los suport perquè “poden estar vivint en un lloc sense llum, ni gas ni aigua”. També es busca l’opció de recol·locar-los en pisos de lloguer social i es fan reunions amb les comunitats de propietaris per detectar si hi ha algun problema de convivència a l’escala que, generalment, no es donen en aquesta mena d’ocupacions. “Si no tenen les necessitats bàsiques cobertes des dels serveis socials municipals mirem com donar-hi una resposta”, diu el regidor. Per exemple, se’ls posa en contacte amb el banc dels aliments.
En canvi, sí que poden ser conflictives les ocupacions que protagonitzen persones que no tenien cap relació amb l’habitatge on entren a viure. En aquests casos, “hi ha una actuació ràpida i contundent de la policia per aplicar l’ordenança de civisme i convivència”, apunta Sánchez.

També s’ha iniciat una tasca preventiva per evitar nous desallotjament intentant detectar les famílies que estan en risc de ser desnonades perquè no paguen la hipoteca. Els donen suport els serveis socials municipals i també reben l’ajuda dels tècnics de convivència i ciutadania i de la Policia Local, que els adrecen als serveis oberts per aquesta mena de casos com l’oficina comarcal d’Ofideute impulsada pel Consell Comarcal o el Servei d’Orientació Jurídica del Col·legi d’Advocats de Granollers. Un dels problemes que té l’Ajuntament per actuar i poder evitar ocupacions de pisos buits és la falta d’informació que els arriba de les entitats financeres, que no informen dels processos que tenen oberts al poble.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 872 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't